ja bych to teda bez odsavacky nedala. a pokud si spravne pamatuji, odsavacku zlutasek ma, tak bych si ji urcite uz nechala.
Přiznání
U nás úplně stejně, luxuje se vysavačem :-)
A pamatujete někdo takové to mechanické koště? nebo jak se to jmenovalo? Plechová krabice na tyči na rychlý úklid a když už měl člověk skoro hotovo, zákeřně se to převrátilo a smetí se zas vysypalo?
U nás se tomu říkalo diblík.
U nás to byla "markétka", a vůbec nevím proč!
Šúrovadlo měla babička. Ale sdíleli jsme spolu domácnost velice krátce - myslím s tím šúrovadlem. Teď si říkám, jestli jsem v tom neměla náhodou prsty, že nás tak rychle opustilo. ![]()
Díky všem za tipy, nehodláme to nijak přehánět. Naprostou většinu těch větších věcí máme slíbenou na půjčení a půjčím si je ráda, když to posléze vyhodnotím jako blbost, tak je budu moci poslat rychle zpět :)
Seznam jsem si psala spíš orientačně, abych pak mohla vběhnout do drogerie a lékárny a pořídit všechno najednou a nemusela po porodu plašit, že jsme zapomněli koupit tohleto či tamto. Třeba obyčejné manikurní nůžky na nehty ani nemám, protože si svoje nehty stříhám kleštičkama, hehe. Puzzle na podlahu samozřejmě není nezbytnost, to až podle toho, kam se přestěhujeme a jak chladno tam bude od podlahy nebo jestli budeme mít to lehátko a tak.
Nechtěla jsem to tu zahlltit miminkovskou debatou, jen si někde vykřiknout do tmy. Ta délka seznamu mě překvapila, ale vesměs jsou to, co ještě nemáme slíbené na půjčení, jen drobnosti, které se víceméně všechny sesypou do jedné větší krabice.
Mechanické koště bylo Markéta. Tedy oficiální název. Tmavě červené, dost hlučné. :-)
Něco podobného, jako tady

Mechanické koště bylo u babičky GR GR. Neptejte se proč, netuším. Prostě přines grgr, jsou tu všude drobky...
Jmenovalo se to totiž Maketa.
U nás to byla zcela suše Markéta.
A s tím GrGr bych si tipla, že to má na svědomí nějaké dítko. U nás se takhle díky mně říkalo většině elektrospotřebičů KCH. A byly hodný KCH (to byly mašinky, co nedělaly rámus, třeba magneťák, kterýmu jsem měla na přání rodičů něco povídat nebo zazpívat písničku), nebo lednička, a zlý KCH, třeba ten lux, který mě zpavidla rozeřvaly.
U nas se vetsinou luxovalo vysavacem. A pak se u nas dlouhou dobu pouzivala prezdivka meho starsiho bratra, kterou jsem mu dala, kdyz jsem zacinala mluvil: Pipic (to c ma byt s hackem). S jeho skutecnym jmenem to nema vubec nic spolecneho. Nesnasel to ![]()
A do dneska se pouzivame osli nuz (muj nebo sestrin vyraz, rodice si nejsou jisti)
Pche, KCH byl odjakživa pes, KCH KCH kůň a KAI KAI labutě, případně jakýkoliv jiný pták. Dost dlouho jsem prej skoro nemluvila a pak se najednou rozkecala rovnou ve větách ![]()
ja bych to teda bez odsavacky nedala. a pokud si spravne pamatuji, odsavacku zlutasek ma, tak bych si ji urcite uz nechala.
Vzdyt ano, kdyz to ma pujcene. Odsavacka se myslim, pujcuje i porodnici. Spousta zen se ale jeste pred porodem zazasobi lahvemi a Nutrilonem, kdyby nahodou...pak prijde prvni krize a nasadi UM
Ani luxovat? ![]()
Jedině vysavač a vysávat. když jsem jako malá viděla v televizi film s Karlem Heřmánkem, který prodával LUX, tak jsem se tomu smála, přišlo mi to jako hrozně srandovní název pro vysavač.
Lux stále ještě je značka vysavače. Moc hezká ukázka toho, jak se vlastní jméno, značka, stalo obecným označením.
Jestlipak přijdete na jiné, ještě mnohem rozšířenější?![]()
Ještě pánové budou znát "flexu". Je to obecné pojmenování pro úhlovou brusku, která vznikla v Německu, vynálezce a tradiční výrobce je firma Flex.
No a co takovej hrabě Sandwich, že?
Ted me napadl jeste Jar, aspon u nas doma pouzival vyraz jar pro jakykoliv prostredek na myti nadobi.
taky jsme měli markétu:-) no a ten irobot není vlastně skutečný vysavač, ale taková automatická markéta, takže už ji mám zas:D
Jj, luxujeme luxem a jar je připravek na mytí nádobí od jakékoli firmy.
Někdo nazývá pišingrem jakoukoli sladkou slepovanou oplatku (cukrářská firma Oskara Pischingera).
No jo,když to člověk take sepíše, ta to vypadá děsně. Mě to také vyplašilo, ta představa domácnosti zarovnané až po strop dětskými věcmi. Ale nakonec to není tak zlé, hodně toho šlo půjčit a za pár měsíců vrátit a ten zbytek, co jsem nakoupila, tak nemilosrdně lifruji zpět do oběhu těhotným kamarádkám:-) Lahvičky a UM bych nechala až po porodu, třeba to nakonec nebudete vůbec potřebovat. U mě to teda bylo už v porodnici jasné, že se bez toho neobejdu, ale tam nám něco doporučil přímo pediatr dle aktuálních potřeb dítěte.
A je hezké, jak se diskuze stočila od vysavačů k odsávačkám:-)
Nemělo to i značku Chiron? U nás se tomu říkalo rachták
A luxujeme luxem![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)