Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 27. února 2025 09:14
Offline Tak Betty
5653 příspěvků moje polička 28. února 2025 08:52
Reakce na Kokoska:

Ryčinka

Bývá tu o ní zmínka kolem dušiček, jen si nepamatuju, v kterém vlákně.

​ano, vždycky si to ráda přečtu znovu. Moje oblíbená Ryčinka

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 06. března 2025 19:46

a hele, kdo to tady kňoural, že introvert je chudák a má těžkej život?

Tiší lídři: Proč jsou introverti tajnou zbraní úspěšných firem.Často slýcháme o rozdělení lidí na introverty a extroverty, ale víte, že největší skupinou jsou tzv. ambiverti?Tito lidé mají vyvážený poměr introvertních a extrovertních rysů. Pokud si nejste jisti, kam patříte, položte si jednoduchou otázku. V jaké situaci načerpáváte nejvíc energie? Je to v kontaktu s ostatními lidmi, nebo když jste o samotě?Mnoho lidí vnímá introverzi jako nevýhodu, zejména v pracovním prostředí. Opak je ale pravdou! Mrkněte na šest důvodů, proč je skvělé být introvertem:

Schopnost zdolávat výzvy

Introverti vynikají v řešení komplexních problémů. Jejich schopnost dlouhodobého soustředění a hloubkové analýzy jim umožňuje nacházet inovativní řešení a překonávat překážky s trpělivostí a důkladností.

Výborná empatie

Umění naslouchat a vcítit se do druhých dělá z introvertů skvělé lídry. Dokáží porozumět potřebám svých týmů, efektivně je motivovat a vytvářet pozitivní pracovní prostředí.

Pozorovací talent

Introverti mají často velmi rozvinuté pozorovací schopnosti. Díky své tiché povaze dokáží zachytit detaily a nuance, které mohou ostatním uniknout. To je cenné v mnoha profesích, od managementu po kreativní obory.

Budování trvalých vztahů

Ačkoli introverti preferují menší sociální kruhy, často vytvářejí hluboké a dlouhotrvající vztahy. V pracovním prostředí to vede k silným vazbám s kolegy, klienty a partnery, což je klíčové pro dlouhodobý úspěch.

Kreativní myšlení "out of the box"

Čas strávený vnitřním přemýšlením a analýzou podporuje u introvertů kreativitu a inovativní myšlení. Jejich schopnost hluboce se ponořit do problémů vede k originálním nápadům a řešením.

Tichá voda břehy mele

Introverti mohou mít významný vliv, aniž by nutně stáli v centru pozornosti. Jejich klidný a rozvážný přístup k vedení může inspirovat ostatní a přinášet pozitivní změny v organizaci i společnosti.

Být introvertem v dnešním světě rozhodně není nevýhodou. Naopak, introverti přinášejí do pracovního prostředí jedinečné kvality, které jsou stále více oceňovány … od hloubkového analytického myšlení přes empatické vedení až po schopnost inovovat.

---Jaromír Otava, ACCTransformační kouč

Skvělý život pro manažery, podnikatele a týmy Dejte sledovat na mém profilu a můžete se inspirovat v mých příspěvcích.

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 07. března 2025 08:20

RoSa Hele já ani po letech nevím co jsem, když si dělám testy, je to tak napůl, ani ryba, ani rak. Třeba v práci u oběda si sedám výhradně sama, pokud není můj oblíbený kolega po ruce, protože spolu jen jíme a mlčíme. :D Ale včera mě dostal úplně cizí borec, viděla jsem ho v jídelně poprvě. Při vracení podnosu na regál s použitým, mi z ničeho nic řekl, že jíme stejně rychle. Já to vůbec nepochopila a on, že jsme přišli zároveň, stáli jsme ve frontě za sebou a jíme stejně rychle...  Fakt bych přísahala, že jsem byla u pultu sama! Mi to tak rozhodilo myšlení, že jsem si nešla ani pro kafe. A empatická jsem hodně, bohužel nesmím narazit na blbce, jak si opakovaně někdo stěžuje na stejnou věc, to je konec.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 07. března 2025 08:40

RoSa kecy:-))

Kan empatie s tim nema nic, zasadni je jak pan vyse podotknul, jestli cerpas energii z casu straveneho o samote a nebo naopak spolecnost te nabiji energii. vzdycky je to spektrum samozrejme, nekoho vystavi kratky rozhovor s cizim clovekem a nekdo bravurne zvladne cely den mezi lidma, akorat pak doma dve hodiny cumi do zdi, nez se z toho vzpamatuje

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 07. března 2025 08:58

viktorka_od splavu Já si myslím, že málo lidí padne přesně do jedné určité škatulky. Navíc to škatulkování je hodně nebezpečný, stejně jako černobílé vidění. 

Offline Miru
15399 příspěvků moje polička 07. března 2025 09:03

viktorka_od splavu Kan 

...člověk je vždycky kombinaci více "možnosti", kdy  některé aspekty každé tě jednotlivé možnosti u něj mohou převažovat či se různě "křížit"...

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 07. března 2025 09:34

viktorka_od splavu mne to přišlo dobre vysvětleny v jednom rodickovskym podcastu od Vlaďky Bartákovy - ze zatimco introvertovi probíhají v mozku reakce jenom si tu akci představí (a představuje si dopředu všechno do detailu) a vyšťaví ho to, aniž by se něčeho zúčastnil, extrovert potřebuje tu opravdovou akci. Takhle je to hodně zjednodušený, ale pro mě tam bylo spousta aha momentu a spoustu věcí jsem pochopila 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. března 2025 09:39

Potrefenáhusa mně přijde důležité, že je to spektrum a většina lidí je (logicky) relativně blízko středu.

Ten díl o typech byl super!

48190 příspěvků moje polička 07. března 2025 09:47

Potrefenáhusa nemyslim ze overthinking je typicky jen pro introverty. konkretne toto se dai (aspon castecne) odnaucit

Offline Miru
15399 příspěvků moje polička 07. března 2025 09:56
Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 07. března 2025 10:08

viktorka_od splavu asi jsem to špatně napsala, o overthinkingu řeč nebyla 

48190 příspěvků moje polička 07. března 2025 12:11

Potrefenáhusa ne ty to pises dobre, ale ja tuhle vec povazuju za jeho soucast - kdyz mam jit nekam mezi lidi, tak si to predstavovat a predem to "prozivat" a resit az do zblbnuti je samozrejme vycerpavajici. verim ze extrovert to takhle neproziva, protoze ho to nestresuje, ale proste je to zalezitost myslenkova=da se preucit. to, jak te zatizi ta skutecna udalost ale preucit nejde

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 07. března 2025 12:22

viktorka_od splavu Věř, že to takhle může prožívat kdokoli. Aneb ADHD pojď mi hop!

48190 příspěvků moje polička 07. března 2025 12:34

Sweet Potato tak jo:-) 

Offline Marbuša
1270 příspěvků moje polička 07. března 2025 12:50

Myslím, že jsem introvert, kterej se kvůli práci umí hodit do pózy extroverta, když je potřeba. Nebo jsme třeba 3 hodiny na party u sousedů, a v nějakou chvíli se vypařím domů si číst. Dík za tip na toho kouče, třeba o sobě něco zjistím, každopádně mě baví si o těchle věcech číst nebo poslouchat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. března 2025 12:56

Marbuša no to je to, jak píše Viktorka, záleží, kde čerpáš sílu. I introvert může rád chodit mezi lidi.

viktorka_od splavu já si taky myslím, že si úplně nerozumíte, ale vysvětlit líp to neumím

Offline Jitka77
1621 příspěvků moje polička 10. března 2025 20:20
Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 17:16

Zaujalo mě, že jeden z velkých faktorů, proč se v jihovýchodní Asii rodí málo dětí, je extrémní tlak na vzdělání. V Jižní Koreii konkrétně ekonomický (protože soukromá škola je prej nutnost) i časový  (protože děti prej všechno musí umět už o stupeň dopředu). Myslím, že tu nedávno někde byla debata porovnávající náš a jejich školní systém a tohle je teda taky zajímavej příspěvek do té diskuze. Hlavně, když tam píšou, že:

Každých sto současných Korejců v plodném věku bude mít celkem asi dvanáct vnoučat.

Jako, u nás taky není demografickej trend úplně pozitivní, ale možná je náš systém vzdělání aspoň trochu udržitelnější, protože aspoň neodrazuje své absolventy od rodičovství .

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-jizni-korea-miri-k-populacni-katastrofe-byt-rodicem-je-tady-extremni-sport

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2025 17:18

Anema ty jo, to je teda hustý pokles! A to je kvůli tomu, že se nechtějí vzdát ani kousku kariéry, když už tak tvrdě makali ve škole nebo proč?