Tak to by ma nenapadlo!
Jazykové přestupky
No, to by těžko koho napadlo. My se to učili ve škole. :) No a později, jsem se začala o některé věci zajímat, protože mě hrozně štvaly všechny ty odkazy ve výtvarném umění a v literatuře na křesťanství a na bibli, tak aby člověk trošku věděl o co jde. :)
No, ale ja som teologička s rokom starej gréčtiny za sebou...a aj tak by ma to nenapadlo...
A co to je "pěťo"? To ke mně vůbec neproniklo
. (Ale tipuju pětistovku.)
Tipuješ správně :) . Já to slýchám už od mala.
Za to krleš jsem teď tady potkala poprvé v životě, ani moje máma to nikdy neslyšela, když jsem se jí ptala.
Díky, já to vidím poprvé.
Krleš bylo zmíněno i v tom loňském filmu o Cyrilu a Metodějovi, už nevím, jak se jmenoval. Jeden z důvodů zavedení bohoslužeb v češtině, aby lid nekomolil latinské názvy.
No je to trochu zvláštní. V souvislosti s tím péťem a zkratkovými slovy pro vyjádření sumy peněz ještě můj táta dost často používal pětka (= deset korun).
Aha, tak ten mi unikl, budu muset kouknout, až to budou znova dávat. Díky.
Pětku znám, to se u nás používalo. To je už hodně stará záležitost, po nějaké peněžní reformě (myslím, že to byly zlatky na koruny) se měnilo 2:1, takže pětka byla najdnou 10 korun. Zajímavé, jak dlouho se tohle drží.
No konečně! Konečně vím, proč je/byla "pětka" deset korun! Zamlada mě to strašně zlobilo :-)
Tak přece jen jsem si vzpomněla na jedno zkratkové slovo, co používal můj táta a lezlo mi to na nervy. Jdu na jednu dvandu.
Tak to jsem teď musela chvíli přemejšlet. "Dvanáctku"?
Ano, pivo dvanáctka. To mi nevadí, ale "dvandu" nesnáším
.
Já jsem si pro sebe tipovala - dát si dvacet
po dobrém obědě . A teď se mi vybavilo, když holky byly malé, tak říkaly ponky místo ponožky
.
A manžel používá místo slova "štokrle" slovo "škotrle", taky asi z dětství. ![]()
To mi zní skoro jak tatranka
.
Já jsem akorát jako malá říkala tranvaj a antabus.
Ty jo, to jsem vůbec netušila, že to má tuhle souvislost (teprve teď jsem si to vyhledala). Mně se to jenom líbilo víc jak autobus
.
už se nepoužívá, protože se to dá "přechlastat" ;)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)