Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline stes
8432 příspěvků moje polička 11. července 2024 16:53

continuity no nazdar

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 07:54

tato vazba se "zdráhat se" je dobre? (znam to jen se slovesem v infinitivu, ale kdyz to dali do titulku, tak me to znejistelo)

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 07:56

baltik neni

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 08:18

baltik - zdráhám sa proti niečomu, napr. sa zdráhám uveriť ,a   naopak vzdávam sa  niečoho. To je neuveriteľné, ako sa ten jazyk przní, aké skomoleniny niekto vymyslí .„ Mluv, jak ti zobák narostl “ už asi neplatí,a čím ďalej viac ľudí, čo sa dokonca živia písaním, či hovorením, sa snaží  prísť s nejakým novým slovným obratom, či spojením . Bolo by to smiešne, keby to nebolo smutné a trapné.  Alebo naopak o tom, ako čo napíšu vôbec nerozmýšlajú, je im to jedno . Vnímám to, ako keby majster murár v jednom rade posul tehlu  trochu  „ šejdrem“ . No a čo, drží, nie ?

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 08:24

Blanka přesně! vždyť je to jejich hlavní pracovní nástroj, lopata! asi by se na žurnalistice měli víc opřít do výuky češtiny, strašný úpadek - a ne, podle mě to nejsou inovace, jen obyčejná neznalost

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 08:37

RoSa . a teraz som videla titulku z Expresu :„  Nový muž vedle Pagáčové vypadá než její manžel .“ To je taká lajdáckosť, ani si neprečítať, čo som napísal, alebo dal do tlače , pretože v tomto prípade  len mohlo to slovo „ jinak “ ,  alebo „ rovnako “ / článok som nečítala, Pagáčová, ani jej nový muž ma nezaujímá  /  proste  pri písaní vypadnúť, vykĺznuť . Ale neskontrolovať si po sebe prácu ?! Keď niekomu v rýchlosti píšem SMS, tak nemusím  byť až tak úzkostlivá, ale keď ma to živí ? Ergo kladívko, keď ma za to platia ?

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 10:46

baltik

Zdraham se tomu uvěřit. 

Blanka

A teď které slovo vypadlo... Mladší hezčí bohatší třeba? Levnější zelenejší složitější? Komolejší drobivější krémovější? 

Vážený čtenář si doplní. Interaktivní zurnalistika:) 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:16

Ha ! Expres opravil titulku o Pagáčovej mužovi  . Ani som netušila, ako veľmi  mienkotvorné médium je  Parfumánia !

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:24

Blanka já si myslím, že to opravili už včera. Já to totiž četla rovnou dobře ještě před tím, než si to sem dávala

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 12:59

Evaeva . tak tomu síce nerozumiem, škoda, že som tú titulku neskopírovala, ale to je jedno . Hlavne, že je to O.K. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:58

baltik Pravdu máš. Zdráhat se + infinitiv. Zdráhat se čeho by se našlo někde v minulosti, těžký archaismus.

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 19:00

Sweet Potato

To je jako stříci se? 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 19:05

Mha Střez se tlachapouda!

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 19:08

Sweet Potato

Lysperní jezeleni

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 19:09

Mha 

Vírně se vrtáčejí v mokřavě

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 19:15

Sweet Potato

Tohle jsme vždycky říkali mrňatům ve vaně (když se tam vírně vrtačely) . Bojím se, že mají pokřivenou slovní zásobu a tahle slova považuji za běžná.

To jsou ty rodičovské chyby, co nenapravim... 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 20:01

Mha

Naše děti celkem dlouho považovaly za normální slovo "krysesér".

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 02. srpna 2024 07:56
Reakce na Sweet Potato:

Mha

Naše děti celkem dlouho považovaly za normální slovo "krysesér".

​Krysesér je vynikající slovo! Nejhorší je, když pak máme tu věc pojmenovat před cizíma lidma.

Jsme na sebe, co se rodinných slov týká, hrdí, protože jsme naučili okolí používat sloveso "prosyslit" = vetřít se někam, kde tě tak úplně nechtějí, ale nakonec se s tím smíří. "Prosyslil se jim do auta" třeba. Etymologie souvisí s přezdívkou člověka - sysel.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 02. srpna 2024 08:20

Archivářka Jé, to je príma.

Připomnělas mi, že u nás se pro podobné účely používal výraz "nakolčavit se". Asi bych ho měla oprášit. (Ten jsme tedy nevymysleli, kdo ví, odkud přišel.)

Offline eM
1621 příspěvků moje polička 02. srpna 2024 08:51
Reakce na Sweet Potato:

Mha 

Vírně se vrtáčejí v mokřavě

​... vetchaří hadroušci jsou roztruchleni a selvy syští tesknoskuhravě...

My to měly na jednom táboře jako úkol přenést pouze v hlavě z místa na místo. Takže pak přes vesnici přecházela skupinka holek, kde si každá mumlala svůj kousek Tlachapouda... by mě zajímalo, jestli bychom to po pětadvaceti letech ještě odrecitovaly ;))