Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 01. května 2018 09:56

mně půlka narcisů vůbec nevykvetla, rovnou uschly:-( a třešně sice vypadají, že jich je letos spousta (máme mladý stromeček, předloni tři třešně loni asi dvanáct:-), ale už tak půlka jaksi zaostává.. uschnou a upadnou si myslím

Offline KapkaMM
325 příspěvků moje polička 01. května 2018 12:36

Narcisy mi taky nevykvetly. Jen tulipány a hyacinty, ale ty mám u zídky, kde se drží vlhko. Sněženky vylezly už v březnu jen dvě a po mrazech už žádná. Jedině jahody mi jedou jak zběsilé díky kapkové závlaze, jen nevím, jak se jim teď bude líbit chlorovaná voda. A bojuju s puzením zasadit rajčata, protože sadbovače už jsou jim malé a nechce se mi je teď přesazovat do větších a za dva týdny znovu na záhon. Do rybízů se mi daly mšice, loučí se se mnou jedna z cesmín a nevím proč. Letos se mi nějak nevede.

48190 příspěvků moje polička 01. května 2018 13:01

KapkaMM jo, mšice se objevily na ibišcích snad ještě než vyrašily listy. ale ibišky budou i tak asi jediný čemu se bude dařit.. předloni mi uschla levandule:-O jo a letos hebe, ještě když jsem ho po mrazech odkryla bylo zelený, teď je po něm, totálně suchý:-( já nejsem žádnej pěstitel a víceméně nezalívám nestarám se, ono to buď přežije nebo nic, ale toto teda... zůstanou akorát bodláky

Offline KapkaMM
325 příspěvků moje polička 01. května 2018 13:13

viktorka_od splavu Já jsem idiotka zase levandule přelila, ale vypadají, že se z toho dostanou. Nějak ty přírodní pochody nechápu. Lezu často na zahrada.cz, tam si hodně lidí stěžuje, že mají namrzlé meruňky a ta moje pro jistotu letos ani nenasadila poupataa rozhodla se, že vyraší listy rovnou z kmene  Já jsem asi zahradnice na baterky, přitom matka byla strašný Mičurin. Se mi to nějak vyhnulo a jsem dobrá akorát v rytí a kompostování.

48190 příspěvků moje polička 01. května 2018 13:17

KapkaMM no u nás se nepěstovalo nikdy nic, jen k jedné babičce jsme si jezdili pro výpěstky takže to neumim vůbec, ale vcelku mě to baví. resp. mě právě baví že to dělat nemusím, kdybych pěstovala rajčata a vokurky jako babi, tak prostě musím, a to bych fakt nerada. takhle to buď vyroste nebo ne a nic se neděje, kdyžtak vysadím příště jinou kytku. ale když ta příroda takhle nepřeje tak je mi to líto.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 01. května 2018 15:02

Ty nevykvetlé narcisy/tulipány, není to spíš tím, že když už nasazovaly, tak začalo zase mrznout? Nám teda vykvetlo asi všechno, co mělo, ale některé tulipány měly úplně zkřivené listy, jak je spálil mráz.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 01. května 2018 15:03

viktorka_od splavu My máme super třešeň s hromadou krásných černých třešní, ale asi 99 % je s červíkem.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 01. května 2018 16:52

Dalia 

Vytřep z těch kořenů všechen starej substrát, až zůstanou jen ty kořeny - ostříhej případně suchý nebo nalomený, a nic se nestane, jestli zkrátíš i nějaký zdravý. Aspoň mně ani po radikálnějším zákroku žádná orchidej nezašla. Jsou to vděčný kytky, vždycky aspoň pár jich kvete 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 01. května 2018 16:56

barbucha Děkuju za rady! Jsem ráda, že tedy vím jak na to. Ty moje tři chudinky už opravdu potřebují nějak oživit.

Máš je krásné! 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 01. května 2018 17:03

Dalia 

Děkuju. Když jsem zjistila, jak snadno se pěstujou, tak už ani jiný kytky skoro nemám.

Až na pár úplně stejně nenáročnejch tlustic  a jeden obří kaktus (kterej si kdysi koupil synek jako prvňáček - a nechal mi ho na krku a kontroluje, jestli se starám ). Ale dekorativnosti orchidejí se máloco vyrovná...

Offline Ronna
1087 příspěvků moje polička 01. května 2018 21:35

brrr To způsobuje vrtule třešňová. Máme to taky. Člověk na to nesmí myslet, když třešně jí. 

Jsem zvědavá jestli ještě letos přijdou nějaké mrazíky. V televizi cosi vykládali, ale na předpovědích nic nevidím. Vloni nám namrzla višeň, když kvetla. Teď už má plůdky. 

Hlavně mi přijde, že vše kvete strašně rychle. Tím jak se zima nakonec natáhla, příroda se snaží čas dohnat. Tulipány velmi rychle odkvetly. A to se na ně celý rok těším.

48190 příspěvků moje polička 01. května 2018 21:52

brrr my vybirali odrudu aby byla hodne ranna, ze pry ty necervivi. no ale pac tmu vubec nerozumime nam nedoslo, ze tim ji zas bude hrozit namrznuti... loni castecne do kvetu mrzlo, letos uz ma plody davnou pred zmrzlikama.. ale tezko rict jestli je udrzi

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 01. května 2018 22:04

Ronna Když to byla třeba každá třetí třešeň, tak to bylo ještě ok, ale když víš, že z deseti je jedna bez červa, tak už je to nic moc pocit.

Když třeba peču nebo dělám marmeládu, tak je namočím, ale pak tam plave děsný eklhaft.

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 01. května 2018 22:10

barbucha orchideje a snadny? ja pestuju vsechno mozny a troufam si tvrdit, ze dost uspesne, a to i veci, ktery lidem kolem me vubec nejdou... ale s orchidejema je to totalne na pytel. mam dve, obe jsem dostala uz kvetouci, obe odkvetly a za tri ctyri roky, co je mam, mi u nich akorat vyrasila druha rostlina, ale furt pestuju jen listi a par korenu :D mas nejakej trik na to, jak ty mrchy donutit kvest? ja mam pocit, ze se jim u me proste nelibi :/

48190 příspěvků moje polička 01. května 2018 22:13

razorblade taky jsem orchidej parkrat mela - ale mne ani nerostou. kvety opadaly, zustaly tri listy a... za tri roky furt tri listy a nic

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 01. května 2018 22:22

razorblade viktorka_od splavu 

zajímavý... mně se teda orchideje taky dobře dařej... a jsem ten typ zahradníka "co nepřežije moji nepéči, to nemá u mě nárok"... a možná to je právě ten návod...

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 01. května 2018 22:58

razorblade viktorka_od splavu no orchideje asi tak. Buď se jim u vás líbí nebo ne. Pokud ne, dá se s tím něco dělat, ale je to ukrutně pracne. Babička je určitě lepší zahradnice než máma a orchideje ji nekvetou téměř vůbec. Máma je má na parapetu a kromě zálivky pece nula ( na nějaké presazování nikdy ani nepomyslela) a kvete ji to všechno jak blázen.

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 02. května 2018 08:22

jo a toho čínskýho zavíječe jsem tady řešila vloni: odborník z Botanické zahrady mi doporučil tento postřik - a zdá se, že jsem se těch potvor zbavila...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 02. května 2018 08:26
Reakce na barbucha:

Dalia 

Děkuju. Když jsem zjistila, jak snadno se pěstujou, tak už ani jiný kytky skoro nemám.

Až na pár úplně stejně nenáročnejch tlustic  a jeden obří kaktus (kterej si kdysi koupil synek jako prvňáček - a nechal mi ho na krku a kontroluje, jestli se starám ). Ale dekorativnosti orchidejí se máloco vyrovná...

​Snadno pestujou?! Mne zahynuli všetky. Ale to mne vlastne všetko zelené takže mam iba kaktusy. Aj tá tlustice pošla.

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 02. května 2018 08:41

razorblade Mně se orchideje stejně líbí víc bez květů, ty mi přijdou takové prvpoplánově líbivé, až kýčovité. Ale je mi jasný, že to jsem asi jediná na světě 

Jinak z mé zkušenosti - hodně lidí řeší u orchidejí zálivku, namáčet, nenamáčet, rosit, nerosit, horem, spodem ... Přitom těm mrchám jde jenom o to, bejt na slunečném parapetu. Nic jiného je nezajímá.