Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline 999
18864 příspěvků moje polička 21. února 2023 21:29

Evaeva Nádherný, technicky dokonalý, a ta historie je fakt smutná. Nikdy jim ho nevrátili. Jednak Benešovy dekrety, ale mohli si za to i sami, protože ten dům byl kvůli daním kolaudován jako kancelář.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2023 21:34

999 jako kancelář? Tak to je dobrý

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 21. února 2023 22:03

999 Ano, já jsem si četla o tom článek, že by za to byly dva činžáky snad! To musela být neskutečně bohatá rodina, ten jejich životní osud znám jen zevrubě ve dvou větách, určitě to blíž nic veselého není. 

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 21. února 2023 22:14

Karja Kdyby dva činžáky :-). Asi 35 luxusních vil. A jen za tu onyxovou stěnu by minimálně jednu postavili.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 21. února 2023 22:28

999

Máš pravdu, schválně jsem si vyhledala ten článek a psalo se tam o deseti činžácích. No to je skutečně nepředstavitelné. A ta onyxová stěna...No já jsem ten tým, co pokládá otázku ne, jak to mohl někdo udělat, ale jak to mohlo vůbec někoho napadnout:-D

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 21. února 2023 23:29

Karja Tak on byl z rodiny kameníka :-).

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 22. února 2023 01:36

Já to hrozně obdivuju, když někdo stvoří k bydlení takové umělecké dílo, ty prachy, co to stálo, to je jiná věc. Je to až taková evropská variace arabských šejchů.  Asi by se jim moc líbilo, že je dnes z vily památka přístupná veřejnosti. Historie je moc smutná, zajímalo by mě, jak by vila vypadala dnes, kdyby zůstala v rodině a trvale se v ní bydlelo. 

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 22. února 2023 05:42

999 Na vile je nejlepší ten obalovač bot. Tedy jestli tam ještě je. A zahrada teda. :D

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 22. února 2023 06:45

Vila Tugendhat i sousední Löw-Beer jsou úžasné. Smutný je i osud starého pana Löw-Beera - celá rodina už byla v bezpečí v cizině. On odjížděl pod falešným jménem z okupovaného Československa. Jeho mrtvolu našli u kolejí poblíž Stříbra.

Jestli máte rádi funkcionalismus a chcete vidět, jak se v něm žilo, doporučuji Loosovy interiéry v Plzni. Dámský pokojík v Brummelově domě má tolik vychytávek, že tam chcete hned zůstat sedět v křesílu a číst si. Není to sice Mies van der Rohe, ale na vstupenky se prakticky nečeká. Velkoplošné leštěné stěny jsou tam taky.

Adolf Loos

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 22. února 2023 07:56

bydlim kousek od tugendhat a pritel bydlel prakticky vedle, s totoznym vyhledem. ja to tu miluju

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:17

Se stydím, když to tu čtu, půlku života jsem bydlela kousek od vily, a kolem roku 2000, když byl táta v MMB, bych tam mohla prakticky kdykoli a zadarmoa pohled z hřebene Černých Polí jsem pokládala za ( krásnou) samozřejmost. A nejhezčí pohled je pro mě z ulice skrze atrium, obraz v rámu.

Offline clothilde
1944 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:21

Isca viktorka_od splavuČerná Pole jsou super

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:43

Archivářka Ono to smutné s panem Low-Beerem je, ale možná, kdyby opustil majetky co nejdřív, jak to udělala jeho dcera s rodinou, možná by přežil. Je to samozřejmě co by bylo kdyby...

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:50

clothilde jj, trochu teda bolí srdce, jak se domky v malých zahrádkách přestavují (nadstavují) občas na pěkný monstra, kterè sežerou většinu plochy pozemku, a cloní výhled. Z toho pohledu (když pomineme neštěstí potom) byly ty milióny dané za Tugendhat úžasná  investice, lepší než několik činžáků nebo pompèzní vila. K tomu se váže místníČP historka, jak se v osmdesátkách přijel na vilu podívat nějaký zámožný Severomoravák, aby se pohledem na slavnou vilu inspiroval pro stavbu svého sídla. Údajně mu při pohledu na ni ( když mu potvrdili, že je to fakt ona), spadla čelist a řekl něco ve smyslu, že takovou šopu teda nečekal.

Offline Pavlena
6760 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:08

999 tyjo, ze eben=makasar jsem si musela najit! Protoze makasarovou (!) stenu v menze objevil muj kamarad.
Kokoska Isca Ad pocity z vily... Ja mela nekolikrat wow pri vstupu do dolni casti a taky jedinkrat (jako nactileta, prvni navsteva) pocit sopy (resp."a to je vse?") pri prichodu z ulice. 

Offline dupali
447 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:11

Já bych ve vile bydlela z fleku i dnesovšem minimálně s kuchařkou a uklizeckou, abych se od těch nádherných výhledů nezdrzovala vařením a úklidem. 

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:13

Pavlena To by mě zajímalo, jak ho to napadlo :-).

Offline monis
1381 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:18

viktorka_od splavu tak to závidím a přeji, to je krásná lokalita. Stejně jako celé Brno, nakonec jsme šli bydlet jinam, ale hrozně ráda k vám jezdím

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:25

Garfie To jsou vlastně dvě otázky. Jak by to vypadalo, kdyby nebyla válka, a pak by nepřišli komunisti a ta rodina v ní dál žila. A ta druhá, jak by to vypadalo, kdyby ji jim v devadesátkách vrátili. Tam už si asi tipnu, neměli by na opravu, ani na provoz. Už moc peněz nemají, tu sochu z vily prý prodali, aby měla vnoučata za co studovat. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:41

999 Ty devadesátky si dovedu představit, ale víc by mě zajímalo, kdyby nebyla válka, případně, kdyby se po ní vrátili. Přece jen jsou to desítky let, určitě by proběhly nějaké úpravy a tak, jak by to vlastně vnímali oni, potomci.