"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 14:09
Reakce na barbucha:

​Inteligenci mají rovněž všichni stejnou? 

Ano, základ by měli mít stejný, ale právě proto, že děti jsou různě nadané (případně nenadané!) tak toho stejného základu nedocílíš, když budeš všechny učit stejným tempem a způsobem. 

O sociální bublinu nechť se starají rodiče, škola má učit. Resp. naučit.

A koukám, že podobně už píše MP Marge ...

​A to já jsem přesvědčená, že ZŠ má dát všem vzdělavatelným dětem právě to minimum nutného v úrovni maxima přijatelného a naučitelného pro ty nejmíň nadané děti...hergot i sama bych měla problém pochopit jak to myslim, ale jsem líná to vymejšlet jinak

Chytré a nadané děti maj mazat do kroužků, kde se zdokonalí v čem potřebujou.

Offline whiskas
20546 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 14:25

Dadoo A nejsou všechny banky na jedno brdo? Žádná dokonalá banka mě nenapadá .

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 15:04

Mutziputzi pletes si výuku a zájmové kroužky. Kroužek pokročilé gramatiky si nějak představit nedokážu.

Já bych to viděla na různé úrovně  trid jednoho rocniku na zš. obě zvládnou základní ucivo a ta rychlejší třída i prohlubující a doplňující. Ale obě povinné pensum dle rvp, švp diferencovaně. Na vstupu rozrszovaci testy a průběžně vzájemná prostupnost. 

Jenže to stejně nikdy nemůže projít. nejen kvůli technickým problémům. Namátkou počet dětí ve třídách třeba.

A už vidím ty scény,stížnosti a vynucování si rychlejší třídy. Rodiče nebývají dost často objektivni

20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 15:08

Dadoo Ja si treba literarni krouzek pamatuju, stejne tak matematickej, prirodovednej...a na Kladne hele

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 15:24

Mutziputzi hehe.. Jako ze by na kroužku počítal integraly  (sice nevím,co to je,ale asi něco těžkého ) a ve škole se vracel k malé nasobilce?

Literární a přírodovědecké jsou ale něco jiného . To je zajmove . Treba pisi a ctou nebo chovaji zvířata.  To neni o ucivu.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 15:47

Dadoo Tak snad jsou osnovy, které by základní učivo měly obsahovat? Že to někde neproberou celé, to snad není chyba systému, ale nějaký problém v konkrétní třídě? Pamatuju se, že pro děti, které nestíhaly, bývaly nějké doučovací hodiny. Stejně tak jako pro nadané děti byly kroužky. Asi by se to nejmenovalo kroužek pokročilé gramatiky, ale literární, kde by se něco z té pokročilé gramatiky (i když nevím, co to je) rozvíjelo třeba formou pokusu o nějaký literární útvar? A proč by nemohl existovat kroužek pro děti, které baví matematika a chtějí jít dál než ty osnovy? To by ovšem ale musel být na škole někdo, kdo by byl schopný něco podobného zrealizovat a byl za to i odměněn.

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 15:59
Reakce na MaeGandal:

MP Marge hele, já s tím naprosto souhlasím a taky si nemyslím, že by se všichni měli učit jen to samé a už vůbec  ne stejně. Řešení na vašem gymplu mi přijde jako velmi dobré, až na to, že bych klidně rozdělila program pro ty, co můžou jen to jedno.

Já mám zatím malou zkušenost s dětmi. Nejstarší začíná 3. třídu. Žijeme v cizině. Ve třídě je jich 22. Na matematiku ale mají učebnice, která právě povoluje, že děti jedou podle svého tempa. Je to samozřejmě omezené, ale loni si je učitelka rozdělila do tří skupin. Ta největší skupina dělala příklady, které je třeba udělat. Je nějaké curriculum, co se musí ve 3. třídě naučit, tyhle cvičení museli udělat všechny děti. Ta největší skupina dělala tyhle. Pak jsou tam ale děti, které pochopili rychle, tak aby se nenudili, měli příklady navíc nebo už těžší nebo si byli schopní odvodit další látku (pokud zvládli násobilku 3, tak 4 si odvodili). No a pak tam byla skupinka dětí, kteří aby zvládli to curriculum, tak potřebovali více procvičování a ti byli ve třetí skupince, která dělala příklady na to. Všichni jeli v tom stejném pracovním sešitu.

Jenže to prostě se 30 a více dětma ve třídě nejde. Že by třeba se spojovali děti z několika tříd, taková flexibilita nejde. Je to taky hodně o lidech.

​To zni SUPER, a kdyby to tak mohlo byt vsude, tak by zadne prerazovani do vyssich rocniku nebylo potreba! Jenze s triceti detmi to opravdu nejde... Nevim, jak v Cechach nebo jinde, ale tady na verejnych skolach je pocet deti ve tride porad palcivy problem. Pokud nemate penize na soukromou skolu, tak tech tricet a vic deti je proste skoro vsude norma, krome tedy "therapeutic classes", coz jsou tridy v ramci skoly pro deti ze zvlastnimi potrebami. A kdyz ma tady v Illinois min deti, tak trne hruzou, ze ji zrusi. Protoze stat ma penize na vsechno mozne KROME skolstvi a socialnich sluzeb  

Offline coralline
2218 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 16:28

Mutziputzi Chodila jsem na ZŠ v malým městě a nabídka kroužků se rozhodně nedala přehazovat vidlema. Když jsem poprvý projevila zájem, že bych chtěla chodit do výtvarnýho, tak ani neexistoval, zavedli ho až později. Nějakej literární, matematickej, přířodovědnej,... ani náhodou, nic takovýho nebylo. Jeden rok jsem chodila na počítačovej kroužek, tam jsme z 90 % hráli hry.

Plus teda kroužky se většinou platí, i když nebyly drahý (za mě, dnes netuším), chudší rodiny s několika dětma si je třeba už dovolit nemůžou.

A podle stejný logiky by pomalejší děti mohly chodit na doučovací kroužky, aby stíhaly

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 18:59
Reakce na Mutziputzi:

​A to já jsem přesvědčená, že ZŠ má dát všem vzdělavatelným dětem právě to minimum nutného v úrovni maxima přijatelného a naučitelného pro ty nejmíň nadané děti...hergot i sama bych měla problém pochopit jak to myslim, ale jsem líná to vymejšlet jinak

Chytré a nadané děti maj mazat do kroužků, kde se zdokonalí v čem potřebujou.

​Ba právě naopak, brouku. Nechytré a nenadané děti mají mazat do kroužků (doučovacích), pokud nestačí s ostatními držet krok. A nebo do jiné třídy. Ale většinou jsou to právě jejich rodiče, kteří na tzv. inkluzi trvají... (aby jako jejich potomek neměl to stigma zvláštní školy).

Proč by na to měli doplácet rodiče dejme tomu průměrně inteligentních dětí? 

Offline whiskas
20546 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 19:05

barbucha Stále ještě existují "jiné" třídy? Nevím proč, ale myslela jsem, že zvláštní školy jsou v zániku. A na doučování taky nic závadného nevidím. 

20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 19:06

barbucha Základka neni Harvard, má naučit základy všeho a ne selektovat, už jenom z toho titulu že je povinná, musí tedy být v úrovni po všech pořadovatelného minima. BTW výběrový třídy už nejsou či co?

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 19:50

Mutziputzi To, co píšeš, by fungovalo, pokud by tu nebyla ta inkluze. Pakliže máš v každý druhý třídě nějaký dítě s "minimálníma výstupama" (= výstupy pro děti se sníženou inteligencí), tu a tam autistu, pár sociálně znevýhodněnejch (dítě jde do školy a nezná základní barvy např., neb do školky nechodilo a doma jim to nepřišlo důležitý), pak je to požadovaný minimum najednou proklatě nízko. Leda by ti stačilo, že se sedmák už umí podepsat. A protože aktuálně ministerstvo přišlo na to, že sponzorovat asistenty je celkem drahý, dávají na ně peníze čím dál míň. Tzn. u toho dítěte s LMP ti ten asistent nesedí na polovině hodin a tomu dítěti se musí věnovat (hodně věnovat) učitel. Kdo tím trpí, je jasný. 
O výběrových třídách si v kontextu maloměstských škol, kde je problém udělat dvě paralení třídy, můžeme nechat zdát. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:03

Gellnerova jak - do školky nechodilo? Předškolní výchova je povinná, ne? A u zápisu se snad taky nějaké základní znalosti zkoumají, nebo už ne? Pokud dítě nezná ani to nejnutnější, mělo by dostat odklad. 

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:10

Kokoska Ja ted mluvim spis za USA, ale to byste nastup nekterych deti musela odkladat tak, ze by se skolou nikdy nezacaly! 

Predskolni vychova je sice povinna, ale pokud dite prichazi z rodiny, kde se mu nikdo nevenuje a kde nema zadne podnety, tak to skolka fakt nedozene. 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:12

mě by zajímalo, kolik z lidí co prosazují inkluzi/přizpůsobení celé třídy nejslabšímu žákovi má s těžko vzdělavatelnými dětmi osobní zkušenost?

20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:20

viktorka_od splavu Ja jsem pro jenom proto, ze Vaclav Klaus ml. je proti, nam to spolu takhle krasne funguje, mne to usetri spoustu casu co bych si shanela informace a delala si nazor

Offline Gatita
8172 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:24

viktorka_od splavu Neprosazuji, ani nemám osobní zkušenost. Ale kolegyně nedávno vyprávěla, s čím se setkává její maminka, která učí na ZŠ. Je tam třeba žák, který ještě ve čtvrté třídě neumí číst. A pak žák, který má nějaké záchvaty, během nichž musí všichni ostatní opustit třídu. Děti z toho mají srandu, toho nebožáka občas i k záchvatu vyprovokují, aby měly voraz na dvorku....Detaily neznám, ale nezní to moc dobře. Ani nevím, jestli tu inkluzi mají všechny školy nebo jen nějaké, co se zapojí? Se omlouvám, ale jak to zatím nemusím řešit, tak to jde  trochu mimo. A kde je ta hranice, která určuje, které poruchy jsou ještě slučitelné s běžnou školní docházkou a které jsou už na zvláštní školu? Nebo na ZŠ teď může skutečně jakékoli dítě?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:32

Mutziputzi 

ve vedlejší základní škole (u nás jen malotřídka) žádné výběrové třídy pokud vím nejsou. kdo může a má předpoklady, se proto snaží dostat na víceletý gympl (ovšem dojíždět tam dvakrát denně skoro hodinu od šesté, případně už od páté třídy nic moc).

protože zůstat tam znamená pro lehce až více nadprůměrné dítě hrozně zakrnět. 

Offline coralline
2218 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 20:55

viktorka_od splavu S náma chodil do třídy kluk, kterej např. ještě ve 3. třídě neuměl číst. Když byl na řadě a slabikoval 10 min jeden odstavec, pozornost zbytku třídy byla pochopitelně v pr... V ostatních předmětech na tom byl obdobně. Pak ho přeřadili do zvláštní školy, protože tenkrát to ještě nebylo fuj. A opravdu nevím, jak by mu prospělo zůstat v normální třídě se 30 dětma, kde nebyl prostor se mu věnovat, leda na úkor ostatních 29 dětí.

K aktuální situaci - sestra mojí kamarádky dělala asistentku, musela toho nechat, protože kluk, kterýho jí přidělili, ji fyzicky napadal. Ona se ho bála. Podle ní to do určitý míry dělal schválně, protože chápal, že má diagnózu, která ho omlouvá. Nevím, jak na tom byl s ostatníma dětma.

Mutziputzi Výběrová třída byl u nás růžovej jednorožec, asi jako široký výběr kroužků. Tohle jde ve velkých nebo aspoň větších městech. V našem městě byla jedna ZŠ, naštěstí ne nějak hrozná. Kdo chtěl na víceletej gympl, musel dojíždět do okresního města. Pro dost rodičů to byla velká překážka.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:04
Reakce na Mutziputzi:

barbucha Základka neni Harvard, má naučit základy všeho a ne selektovat, už jenom z toho titulu že je povinná, musí tedy být v úrovni po všech pořadovatelného minima. BTW výběrový třídy už nejsou či co?

​Výběrový třídy nevim... ale ty by dle těch bohulibejch úmyslů inkluze a podobně jurodivejch nápadů měly přece vymizet, ne? Jako s kým by se potom měly ty znevýhodněný dětičky inkludovat, když by ty normální vysmahly do výběrovejch tříd?

Aspoň tak mi logika tety od plotny praví...

Dále mi ta logika praví něco o nespravedlnosti - protože vysvědčení o absolvování tý základní školy dostane, a stejně platný/hodnotný, i ten, kdo ve finále nedá dohromady bez hrubek ani větu holou, jakož i ten, kterej ti v devátý třídě napíše román. Oba ze stejný třídy. 

Ale já jsem zažila jen výběrový školy, ne třídy. Šlo se tam na základě výsledků z prvních dvou tříd - z obyčejnejch základek. A pak byly školy tzv. pomocný - zas pro ty, který evidentně nedali ani normální školu. Nevím, proč to tak nemohlo zůstat...

Za čas bude nepochybně ta inkluze i na univerzitách - přece každej má právo na všechno bez ohledu na vlohy, že jo. Pryč s diskriminací!