Fiction výborný
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Fiction to ale není chirurg.
to není, ale docela zajímavě myslím popisuje oč přesně jde
Dnes je ve zdravotnictví takový nedostatek lékařů, že si zaměstnavatel neklade podmínky. /edit: ohledně pohlaví/
Ale ty fyzicky a časově náročné operační obory - břišní chirurgie, implantace endoprotéz či osteosyntezy velkých traumat - jsou opravdu pro ženy vyčerpávající. Ale ony to většinou zjistí samy a po atestaci volí (fyzicky) méně náročnou operativu v rámci oboru nebo pracují ambulantně. Samozřejmě to neplatí pro všechny.
Dnes je ve zdravotnictví takový nedostatek lékařů, že si zaměstnavatel neklade podmínky. /edit: ohledně pohlaví/
Ale ty fyzicky a časově náročné operační obory - břišní chirurgie, implantace endoprotéz či osteosyntezy velkých traumat - jsou opravdu pro ženy vyčerpávající. Ale ony to většinou zjistí samy a po atestaci volí (fyzicky) méně náročnou operativu v rámci oboru nebo pracují ambulantně. Samozřejmě to neplatí pro všechny.
Tady ta věta ‘jsou opravdu pro ženy vyčerpávající’ - nesouhlasím a je to klišé plný předsudků. Bez ohledu na to, že si ani zdaleka nevyjmenovala všechny ty ‘fyzicky a časově náročný obory’
jediný s čím souhlasím, je ta poslední věta: neplatí to pro všechny - jo nic neplatí pro všechny a jako přiznám se, že sem na názory typu ‘moc náročný pro holky’ alergická.
Kokoska a nevíš, jestli už na vozíku studoval nebo na něm skončil až později?
A neví někdo, jestli je k dostudování medicíny potřeba nějaká praktická zkouška? K atestaci patří i ta operace, jestli se nepletu. A vozejčkáře na sále si představit neumím. To by měl jeden vozejk (aseptickej) jenom na sál? A kdo by mu s ním manipuloval, když se potřebuje posunout a má sterilní rukavice? A asistující lékař by asi musel klečet. Přijde mi to moc komplikovaný.
OliveOyl skončil na něm po úraze už jako lékař
Tady ta věta ‘jsou opravdu pro ženy vyčerpávající’ - nesouhlasím a je to klišé plný předsudků. Bez ohledu na to, že si ani zdaleka nevyjmenovala všechny ty ‘fyzicky a časově náročný obory’
jediný s čím souhlasím, je ta poslední věta: neplatí to pro všechny - jo nic neplatí pro všechny a jako přiznám se, že sem na názory typu ‘moc náročný pro holky’ alergická.
Já si stojím za tím, že stejnou fyzickou zátěž tolerují ženy hůře než muži. /Neplatí to 100%/
Ad tvá poznámka, že jsem nevyjmenovala všechny fyzicky a časově náročné operace, to sorry, nějak nemám za cíl trávit tu čas vypisováním seznamu operací, myslela jsem, že stačí "nahodit". Ve zkratce jsem chtěla naznačit, že VĚTŠINA doktorek prostě u náročné operativy nevydrží. Ne všechny, máme historicky i aktuálně množství žen v náročných oborech.
A "moc náročný pro holky" je tvá formulace.
OliveOyl určitě jsou lidé, kterým to taky přijde hrozně komplikované, ale neskončí tím, a zjistí, že to, s pomocí ostatních třeba, jde... nemusí jít jen o toho chirurga na vozíku, ale obecně. říct, že něco nejde, je easy, narozdíl od toho vymyslet, jak na to...
Janulik03 věř mi,že o tom taky něco vím. Nikdy bych nikomu v rozletu nebranila. Per aspera ad astra.
Ale o tom rec nebyla. Šlo o vyuceni ve fyzicky náročném manualnim oboru, kdy postižení výrazně limituje možnosti.
a práce pana Smyčky není fyzicky náročná? A jeho handicap (nemám ráda výraz postižení v tomto kontextu) by taky leckdo mohl nazvat limitujícím. Toto je totiž to bránění v rozletu, protože "někdo o tom něco ví", byť ví o tom h*vno s prominutím
Tak jasně že je to má formulace, přece to nemusim přesně citovat, stejně tak jako ty nechceš trávit čas vypisováním náročnejch oborů, jde o to vyznění. Podle mě totiž nejsou ‘náročný’ jen ty chirurgický, cos vyjmenovala, náročnejch jich je i spousta jinejch (a to dost) a člověk si snad podle toho svou specializaci vybere, na co se cejtí, jako jít ‘trpět’ do chirurgickýho chlaparku, abych si pak šla dřepnout na ambulanci? Proč? Tak buď mám tu ambulantní vizi už před tím, nebo mám vizi jinou a za tím jdu. Samozřejmě člověk může v průběhu praxe zjistit, že vlastně chce neco jinýho a změnit svý zaměření, ale nemělo by tě k tomu nutit okolí ‘páč si holka’ . A s tou fyzickou zátězí a její tolerancí..no taky s tím úplně nesouhlasím, zas je to individuální, to nejde takhle shrnout paušálně.
MarcelaN já se přiznám, že nechápu, jak může s takovým handicapem vyhovět dnešním předpisům na bezpečnost práce. nebo zdravotnímu posudku
já bych nemohla asi zaměstnat ani takto handicapovanou uklízečku, sice jsem po tom nepátrala, ale jsem si skoro jistá. máme kluzké povrchy, nemáme bezbariérovou šatnu...a zaměstnance, který "jen" nezvedne dobře po operaci ruce, už taky dál nemůžu zaměstnávat na předchozí manuálně potřebné pozici, a to nechodí na střechu. (ne že bych to pánovi nepřála, ale stále přemýšlím nad praxí)
Candance tehdy jsem tip nedávala, ale docela se mi líbí věci z ema mamisu - mrkněte na FB
Tak jasně, že každý obor má svoje, to jsem právě myslela, že je jasné, ať už jde o psychickou náročnost, nutnost stále sledovat nové věci /platí pro všechny obory, ale někde to prostě letí rychleji/, někde je akcent na zručnosti, prostorové představosti, někde nutná trpělivost,.... Můj názor byl, že v podstatě všechno může žena dělat na rovno s chlapama, jen ta fyzička může být problém. Jako nemusíme se shodnout, ale alespoň trochu jsme si to ujasnily.
Jiná Realita já to taky netuším, ale evidentně to pán zvládá a třeba nám to Janulik prozradí. Ale důležité prostě je, že mu nikdo v tom nebránil, protože "věděl". A taky se teda domnívám, že pán je soukromník a ne zaměstnanec, takže riziko hrozí pouze pro něho a soukromníci jsou zvyklí nosit kůži na trh.
A co třeba handicapovaní sportovci? Ti jsou schopni výkonů, o kterých se lidem bez handicapu ani nezdá.
Ounz podle kategorizace prací, která platí i pro chirurgy, ženy fyzickou zátěž tolerují očividně méně, protože je jim tam "nadržováno". podle zákonodárců žena méně unese, utáhne i utlačí, než muž. podle vás je to klišé plný předsudků?
nijak nezpochybňuji, že nepochybně jsou ženy, které ano, zejména v dnešní době mužů jak párátka (klišé, bože). ale asi to zas nějaké velké pravidlo nebude, když ten rozdíl reflektuje i zákonný předpis.
Jiná Realita ale tak inkluze je i o tom, že tomu dotyčnémi pomůžeme tím, že vytvoříme příhodné podmínky, jako nekluzké podlahy, bezbariérový přístup... bez zapojení okolí by to nešlo... pokud okolí bude říkat nejde to, protože ... tak to fakt nepůjde...
Fiction no, takhle to zní líp, i když já znám fakt hodně adeptů, ktery se s fyzičkou ženám nehrabou ani pokolena. Myslím, že je fajn vybrat si obor dle specifikace, co já chci, co zvládnu a na co mám, a ne ‘co bych jako žena měla’ pak by jednoho dokonce ta práce mohla bavit..a myslim, že ujasněno máme ![]()
Jiná Realita klišé plný předsudků to není, jen se to pak nedodržuje (ostatně jako všechno ve zdravotnictví)
nolita no ale na střeše (nebo v našem provozu) ty podmínky právě nevytvoříte, o tom mluvím.
třeba u řezníka na pracovišti plném tuku a krve těžko bude splňovat současné podmínky bezpečnosti práce člověk na vozíčku (příklad, nikdy jsem u řezníka nebyla, ale vím, že i kancelář ředitele byla mastná a chodilo se tam málem v gumákách, prostě tam je kluzké všechno a můžete stokrát chtít).
Jiná Realita omg, ale to nemusi byt zrovna vozickar, ale nekdo, kdo je znevyhodneny jinak... proste point je zkusit jim vytvorit podminky, ne premyslet, ze to nejde... a pokud to nepujde zrovna ve vasem provozu, mozna to pujde jinde a to misto jim vytvori... proste pristup, dokud se nezmeninten, nezmeni se nic...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)