Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 10:40

continuity ten svetr je už dva roky starej a už mě to docela naučilo plést právě ty zkušební vzorky

já si návody kupuju, takže tam to někdo přepočítal už za mě, akorát já na všechno musim brát menší jehlice, protože pletu dost volně , tady u toho svetru je prostě problém v nevjodný přízi  - já těch těch návodů kupovala tenkrát víc a nevšimla si, že jsou každej z jiný doporučený tloušťky vlny a ten sigrun se prostě plete z něčeho slabšího (tři vrsty lettlopi ve vzorku jsou fakt na houby)

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 10:45

Potrefenáhusa to mas navod jenom pro tu jednu velikost? pokud ne, vzala bych proste tensi jehlice a vetsi velikost z navodu. pak ti svetr bude, pletenina bude husta tak jak ma byt a nebudes v tom mit ty diry. nebo jinou vlnu, ale tahle barevna kombinace se mi libi. 

pokud bys to nahodou parala, asi bych vlnu pred dalsim pletenim premotala do praden, namocila a nechala zatizenou uschnout, at v tom nemas ty kudrlinky. nekde ma na to navod tusim Katrincola. 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 10:49

continuity jj, s vypáranou vlnou umim, dík

máš návod právě pro hodně velikostí

chápu jak to myslíš, ale tenhle svetr je už tak pletenej o velikost menšíma jehlicema a ještě menšíma by se z tý silný vlny už prostě plést nedalo, je to návod na slabší vlnu prostě

(a ten, kterej sem sem dávala včera, zas prostě pro silnější, akorát drops je fakt docela blbě označenej, a to jsem se dívala i na ravelry a přišlo mi, že to bude ok)

většinou mi vychází plést svoji velikost jehlicema o půl až číslo menšíma (pokud dodržím doporučenou tloušťku vlny)

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 10:55

Potrefenáhusa ja ale porad myslim ten rozpletenej, asi teda ze vcerejska, na data u prispevku nekoukam jenom ty rukavy, co mas. 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 10:58

continuity jo tak ten, tak to jo, tam by to šlo, ale nevim, jestli už nejsem moc znechucená :-)))

jsem už včera nahodila na birkin a zjistila jsem právě, že mám trojky jen s krátkým lankem a potřebuju delší

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:09

Wanda von Dunajew me vzdy parani straslive prudi, dokud se do toho nepustim, jak to vyparu, ulevi se mi. ted jsem neco jeden cely vecer spravovala ve vzorku a nasledujici den jsem stejne vyparala asi 15 radku fakt nevim, proc mi tak vadi s tim paranim zacit.

vlastne vim, ja se bojim, ze ty oci nepochytam .

zrovna ten bily, co jsem jsme davala, mel tak komplikovany vzorek, ze jsem to parala asi 3x. ty chyby nesly nijak spravit a stejne to prvni parani nedopadlo uplne dobre a ve dvou sekvencich je tam ocko navic. je to bohuzel hned ze zacatku, znamelalo by to cely svetr znova a na to fakt nemam moral, protoze jinak se myslim povedl. chystam se alespon preplest cast kolem krku, aby to prislo na zadni stranu.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:12

continuity já jsem včera hledala vlnu na ten birkin a objevila jsem rozpletenou ponožku s krajkovým vzorkem, kde jsem zapomněla v několika řadách po upletení paty na tý spodní části plést jenom hladce a ten vzor plést jen na nártu.....no a fakt bych to asi musela vypárat celý nebo nevim, jak se to pak chytá, ty různě překřížený, nahozený a vypáraný oka, leda pak po jednom (musim se kouknout, jestli se tam nějaký řady nepletou jen hladce nebo se s tim furt dělaj nějaký kejle, ale teda taky se mi do toho strašně nechce)

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:17

Potrefenáhusa vyparala bych to hned, jinak te to bude strasit dalsi dva roky.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:20

continuity no ta fusekle je u ledu už dobrý tři :-))

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:39

continuity no chytanie očiek je fakt peklo, ešte u niečoho malého a bez vzoru sa toho nebojím, ale u tých copánkov si to radšej ani nechcem predstavovať to radšej vypáram celé a začnem znovu

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:43

Wanda von Dunajew to bych nedopletla nikdy, malokdy jsem.doma sama a muzu se na to plne soustredit, takze chyby proste delam a delat budu. 

1145 příspěvků moje polička 22. října 2019 11:50

continuity ja som primárne na to asi vzala blbú vlnu, takže aj tak budem musieť začať znovu s niečím vhodnejším. Vypárať 5 cm toľko nebolí, keby som mala už upletené hodne a spravila chybu tak to asi nechám, aj tak si to okrem mňa nikto nevšimne

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:14

Potrefenáhusa Taky se hlásím k výměnnejm jehlicím, též už jiný nekupuju.

A stěžuju si, že začínám zjišťovat, že jsem sice lanka už několikrát přikupvala, ale tak nějak jich nikdy není dost (aneb kolik lanek, tolik rozdělanejch projektů).

Ale fakt je, že teď dělám samý menší věci, na dva loňský rozpletený svetry jsem zatím ani nešáhla a asi hned tak ani nešáhnu, protože prostě nemám tolik souvislýho času, a zatímco u čepice nebo fuseklí se dá za půl hodiny pár řad zvládnout, tak u svetru (navíc pletu na dost tenkejch jehlicích) je to po půlřadách fakt otrava. A navíc už jsem u těch svejch svetrů ve fázi, kdy je toho docela velkej kus, takže to není moc na převážení (a já si tu půlhodinku teď nacházím tak nějak vždycky jenom mimo domov, mám dost ošklivě rozlítaný období). A přitom oba ty rozpletený svetry jsou tak krááásný (teda hlavně ta vlna je krásná, moje provedení zas takovej zázrak není). A to jsem ještě slíbila mámě někdy v tomhle životě nějakej ten cardigan...

Jo ale hlásím, že jsem na vzorečku vyzkoušela "steeks", abych případně cardigan mohla plýst furt hladce do kruhu a líp se mi vyplítal vzorek. Schválně jsem nezvolila tu nejvhodnější vlnu , protože máma je na tohle hrozná citlivka a taková ta echt fair isle vlna by ji nejen kousala, ale nejspíš i sežrala. Vzala jsem teda na zkoušku čistý merino a kromě proháčkování jsem to pro sichr ještě prošila. A udělala jsem okraj do "sendviče" - jak to radí Kate Davies https://kddandco.com/2012/04/30/steeks-3-the-sandwich/. (A vůbec ten návod KDje fajn, stojí za to si přečíst i steek 1, 2, a 4, pokud by se někdo chtěl do steeks pustit. (a taky jsem se díky tomu naučila takový to uzavírání i-cord a posléze i nahazování s i-cord. A vypadá to fakt hezky.) Akorát mi to přední lemování na svetrvyšlo podle systému KD v místě toho sendviče trochu moc nahuštěný a tvrdý , asi to u toho cardiganu bude chtít plíst trochu na volnějc a pohrát si s tou konkrétní přízí, co mámě na svetr vyberu.

Offline Mrs.Robinson
544 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:14

Chtěla jsem se zeptat vás co máte jehlice s výměnným lankem. Nerozšroubovávají se vám v průběhu pletení? Já mám DROPS Pro classic a vždycky tak po asi deseti řadách pletení se jedna jehlice začne trochu uvolňovat, do té vzniklé škvíry se zaříznou očka a dost mě to vždy rozčilí. Tak jestli je to běžný jev nebo jen má nešikovnost

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:24

Mrs.Robinson To se mi stalo jednou v začátcích (ne teda u Drops, ale u Knit Pro Zing), od tý doby si dávám fakt pozor, a když se mi něco malinko nezdá, nebo jsem měla to pletení pár měsíců odložený, tak to pro jistotu zkusím ještě dotáhnout. Fakt to chce použít takovou tu kovovou věc a trochu zabrat. Teda samozřejmě je taky možný, že máš nějakou vadnou jednu jehlici nebo jednu koncovku u lanka - zvlášť pokud se ti uvolňuje pořád ta samá... Drops
(ani Knit Pro) samozřejmě nejsou žádný aušusy, ale chybička se někdy může vloudit i u dobrý značky).

U mě to teda tehdy  fakt byla čistě moje chyba, od tý doby už jsem na těch jehlicích i na tom lanku upletla spoustu věcí a dobrý).

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:27

Mrs.Robinson kdyz jsem lina a dotahnu to jenom v ruce, tak ano. Kdyz to utahnu poradne tim klickem, tak vubec, pripadne, pokud nahodou, je potreba to zas poradne dotahnout (ale to se mi stalo jenom jednou). 

1145 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:44

Mrs.Robinson Mám tiež Drops Pro Classic a stalo sa mi to asi raz, keď som to neporiadne utiahla len rukou. Keď použijem ten "kľúč" či čo to je, tak v pohode. 

Offline Mrs.Robinson
544 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:51

Prosperina continuity Wanda von Dunajew Díky za vaše zkušenosti. Mně se to děje teda výhradně na jedné jehlici, myšleno vždy na pravé, tedy pracovní, víc namáhané, ne na jednom konkrétním kusu.

Vidím, že budu muset víc zabrat tím klíčkem.

Jinak je to teda geniální věc, tyhlety jehlice.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:54

jako objednávka u VS za 2,5

Offline Mrs.Robinson
544 příspěvků moje polička 22. října 2019 12:56
Reakce na Potrefenáhusa:

Teda pletu Starfall a už delší dobu mám pocit, ze mám na to blbou, moc tenkou vlnu, musela jsem si vzít silnější jehlice, abych se vlezla do zkušebního vzorku a je to takový nevzhledně řídký

ale parat se mi to nechce 

Já myslím, že vzhledově by se to srovnalo po napaření nebo vyprání, že by to nemuselo být nutně špatné, ale spíš bych měla obavu, že by se takhle volný úplet časem hrozně vytahoval a dost ztratil tvar.