Mrs.Robinson jo, já ho vypářu
Šití, pletení, háčkování,...
Mrs.Robinson to ano, povoluje se vzdy prava, kdyz jsou spatne utazene.
Juj, tady toho přibylo od rána!
Wanda von Dunajew Tak toto bys asi opravdu musela navinout do přadena a velmi opatrně s tím praním... Ale ta barva je fakt ![]()
Prosperina Steeking bych taky někdy chtěla zkusit, asi teda spíš na šátku, ale ono je to jedno kde. Ten první šok "cože? stříhnout do toho, co jsem pracně upletla?!?" už mě přešel, tak si říkám, že někdy v další pětiletce na to možná přijde řada. Mám těch plánů moc nestíhám to plést všechno...![]()
Mrs.Robinson Taky se mi stalo párkrát, že se to uvolnilo, ale připisovala jsem to chybě v utahování při nasazování těch jehlic. Být líná vzít na to ten klíček se myslím vymstilo... Takže jsem uvolněnou jehlici dotáhla klíčkem, při nové montáži dalších jehlic už nejsem líná a od té doby ok.
@Panenka Jako jo, je to dobrej adrenalin do toho střihnout. Takže jsem to fakt zkoušela na vzorečku zvícím asi osm centimetrů, jestli to jako vůbec funguje. Sice pletení vzorků nenávidím, ale v tomhle případě rozhodně nejsem dost drsná na to, abych střihla až do hotovýho svetru - až vyberu přízi, ještě si jeden steek zkusím přímo na ní (i když už mám skoro vybráno, a přijde mi to pro steekování vhodnější než to merino). Nicméně rozhodně hodlám nejenom proháčkovat, ale pro jistotu i prošít, a nakonec kolem toho ještě udělat i ten sendvič, no. Prostě opasek a kšandy, a pro sichr ještě navíc i guma v pase...
Prosperina Pásek, kšandy a guma...
Ale ostražitost chápu velmi dobře.
Právě dokončeno. Chybí jen guma.![]()
![]()

Panenka Moc hezký!
A shodou okolností to vypadá na hodně podobnou vlnu, s jakou jsem před pár lety podle youtube dělala svůj vůbec první pokus o ponožky - ale ty teda ani zdaleka nebyly takhle úhledný. (A jestliže platí, že chybami se člověk učí, tak jsem se na nich naučila fakt hodně.) Nicméně byly na doma nositelný a moc příjemný, takže mě to od pletení úplně neodradilo. Ale tyhle jsou fakt jiná liga!
ProsperinaDíky! Vlna je Drops Fabel, vzoruje to samo, ty podkolenky jsou pletené jen hladce furt pryč a pak rantl K1,P1 - projekt na cesty.
Pravda, dalo by se víc si pohrát s tím vzorováním a synchronizovat ty proužky, aby byly na obou ponožkách stejně, ale mně se to nakonec líbí takhle posunuté. Jinak taky jsem se na nich naučila - Judy's Magic Cast On. A to je fakt ligová technika, páč na té špičce opravdu není žádná díra! Jestli někdy budeš plést ponožky s konstrukcí Toe Up, tak Judy's Magic Cast On fakt doporučuju vyzkoušet. Jo, a další vychytávka byla pata se speciálním vzorem, který by měl předcházet rozdírání na achilovce a je taky úplně easy - plete se z lícu 1 hladce, 1 sejmout a z rubu všechno obrace. Tohle už jsem na jedněch položkách pletla a docela se to osvědčilo, t.j. není to pro mě novinka, ale i tak jsem to pletla teprve podruhé... a hodlám to zkusit implementovat do dalších případných ponožkových počinů.
(A zas mi jedno celé klubko vlny zbylo, budu muset vymyslet, jak to smysluplně zužitkovat)
Panenka Pekné! Ja chcem práve skúsiť sa naučiť pliesť ponožky od špičky, takže vďaka za tip. ![]()
a máš peknú tú pätu, na tej musím ešte zapracovať...
Panenka Tak to máš z daleko luxusnější příze, já měla nějakou obyč levnou ponožkovku, ale vzorovala podobně (ale myslím měla trochu míń světlejších a víc tmavších pruhů). A kombinovala jsem to s jasně modrou od paty nahoru. Pleteno shora, každá ponožka zvlášť- to už asi víckrát neudělám.
Já teď mám ponožky taky jako cestovní projekty, jedny pro kámošku k Vánocům, takový veselý na doma, jedny pro sebe s bavlnou. Ale jestli budou další, tak Judy's Magic Cast on nastuduju. Já pletu podle tý série videí, který má na youtube Katrincola, a taky jsem spokojená. A tu zesílenou patu, kterou má na jednom dalším videu, už mám taky na tom modelu s bavlnou vyzkoušenou a líbí se mi to, určitě budu praktikovat. A jinak taky mám radši proužky trochu posunutý, takže se to synchronizovat nijak nesnažím. Je to takový veselejší, navíc při pletení praktický, protože člověk podle špičky hned pozná, která je první ponožka a která druhá, a nemusí si dávat na jedničku značítko.
A zbylý klubko se vždycky hodí. Já docela ráda ponožky kombinovaný, tj. spodek z nějaký vzorovaný ponožkovky, od paty nahoru jednobarevný (a u jedněch jsem se učila na tý jednobarevný části nějaký jednoduchý copánky).
Ja som ako tréning na copánkový sveter uplietla jednu čapicu, bude z nej vianočný dar (akurát na ňu asi ešte pridám brmbolec)

...dokončila som svoju prvú veľkú šatku, uff... ležalo mi to tu pol roka a len skrz to, že vlna je Malabrigo a fakt príjemná, som to nakoniec dokončila. Výsledok je teda super zachumlávací.

... a aktuálne mám rozpletený nákrčník, tiež Malabrigo (to predtým je Rastita, toto Rios, ale obe super). Ten vzor rybia kosť je síce efektný, ale na pletenie dosť oser.

Farby teda ani na jednej fotke nič moc
hlavne tá posledná je viac do vínova a mobil zožral to melírovanie, ktoré je na tom najlepšie.
Panenka Koukám, že to nahazování, co dělám podle Katrincoly, je tomu Judy's magical cast on hodně podobný. A taky je bez dírek na špičce.
Wanda von Dunajew Jé, ta čepice je fakt krásná! Já copánky teda loni taky zkoušela na jedný čepici, ale fakt jednoduchý. A nějak jsem neodhadla vejšku, takže mi byla malá. Tak jsem ji teď vypárala a trénuju na ní dvoubarevnej brioche, to je taky velká legrace.
A šátek i nákrčník vypadají fakt krásně - ale s tím vzorem rybí kost ti to teda věřím, vypadá na to.
Wanda von Dunajew krásný, já mám tuhle rybí kost rozpletenou taky z nějakýho vínovýho malabriga
a ta čepice je boží, ale tu bambuli zkus, jestli by to nebylo lepší bez ní, ty bambule mi přijde, že z toho často udělaj takový legrační kulichy pro děti.
Prosperina Díky! Brioche mám tiež výhľadovo v pláne, vôbec to všetko nestíham!
![]()
A rybia kosť je v podstate, že sa splietajú dve oká dohromady a z ihlice sa zhadzuje len jedno, furt dokola, v jednej rade normálne a v druhej sa pletie za zadnú niť. Je to na omnoho väčších ihliciach než normálne (ja to pletiem na 8 mm) a dosť ma z toho pohybu bolí pravá ruka, musím to pliesť po malých dávkach.
Potrefenáhusa jj, ja práve tiež preferujem bez, musím vysondovať ako to má potenciálne obdarovaná osoba. Pre seba si asi upletiem ešte inú farbu, ten vzor je fajn.
Wanda von Dunajew Jj, Judy´s Magic Cast On určitě zkus, stojí to za to.
Čepice i šátek jsou skvělé (čepici bambule určitě ještě vylepší) a ten herringbone vzor je naprosto geniální i na nepovedené fotce! Tenhle vzor mám taky "v merku", ale zatím jsem tomu nedala žádnou konkrétní podobu. Ten nákrčník je docela dobrý nápad... pleteš z hlavy nebo podle nějakého návodu? Ale jestli píšeš, že je to vopruz, tak bych asi měla nejdřív zkusit uplést nějaký vzorek a otestovat, jestli to budu chtít kvůli výsledku přetrpět, že?![]()
Prosperina Já ponožky taky už zásadně jen s Magic Loop, ať už pletené shora nebo zdola. Jak cokoli, co děláš, uděláš rovnou na obou, to je geniální! Každou zvlášť už nikdy.
Spodek ponožky vzorovaný a vršek jednoduchý mě nikdy nenapadl.
Pro mě zajímavá nová myšlenka. Já zatím přemýšlela o rukavicích nebo nízkých ponožkách z toho.
Wanda von Dunajew je to jak šermovat těžkým klackem
já mám jediný foto asi tady, to je ta ponožka, jak jsem za patou zapomněla na copánkovej vzor a nemám odvahu to vypárat k patě
Prosperina Díky! Brioche mám tiež výhľadovo v pláne, vôbec to všetko nestíham!
![]()
Jmenuju tě svou tiskovou mláuvčí. ![]()
Edit: za odkaz na návod dík. Hlavně jsem třeba nevěděla, že se to plete na o tolik větších jehlicích a tak... Zkusím si ten link uložit pro případné pozdější použití.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)