Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. února 2023 02:25

Vilemina To je krása! Nevíš kde to je?

Jinak my se vydali na víkend lyžovat, ale včera jsme uvízli v zácpě a svah už nestihli (je to jen takový malinký rodinný středisko, takže zavírají brzy), onsen kde jsme spali byl pěkná maloměstská díra a onsen samotný měl prý krásné rotenburo (venkovní onsen) na střeše, až na to, že ženy měly přístup od půlnoci do deseti do rána, zatímco muži od jedné odpoledne do půlnoci, jako mazec. Chtěla jsem jít aspoň ráno, ale děsně lilo!  Rodinka navzdory tomu odjela na sjezdovku a já vlakem domů, úplně jsem zapomněla, jak ráda jezdím japonskými dálkovými vlaky.  

Přidávám aspoň deštivý výhled z hotelového pokoje, je to šesté patro a pořád jsou vidět kapři!

A na chvilku taky dceru v hotelové jukatě na cestu do onsenu, je to super fotka! :-) Pro představu, v tomhle se pohybujete po hotelu, můžete tak i na večeři/snídani...muži mají modrou jukatu, ženy růžovou a ten kabátek má tradiční kimonové sešité rukávy, takže slouží rovnou i jako prostor pro věci místo kabelky. 

Offline Vilemina
2324 příspěvků moje polička 19. února 2023 07:33

Garfie 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. února 2023 07:45

Vilemina Děkuju! Hiroshima je pěkně z ruky (přes 800 kilometrů), ale na konci března se tam shodou okolností chystáme, zkusím se tam zastavit! Japonci jsou na tyhle svatební kaple fakt ujetí, nedávno jsem míjela svatební resort ve stylu Notre Dame! 

A teď koukám, že je to od Hiroshimy asi dvě a půl hodiny jízdy, to je vtipné, jak si novinář najde nejbližší "známé" město!

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 19. února 2023 07:55

Garfie jsem  rada, ze jsem stihla fotku dcery, je moc hezka a sympaticka. A ten kabatek je super, to by se uzilo normalne na bezne noseni! I ten vzor listi se mi libi.

Offline Vilemina
2324 příspěvků moje polička 19. února 2023 08:02

Garfie 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 19. února 2023 08:15

Garfie Dcerka je kouzelná ❤️❤️❤️

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 19. února 2023 08:36

Garfie ooo male google to moc slusi  a ten kabatek je dost vtipnej

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 19. února 2023 09:05

Garfie Malá G. vypadá velmi japonsky, wau.

Já jsem to asi nepochopila. To přijedes do hotelu a tam se můžeš převlíknout do erárního růžového/modrého "županu", případně přes sebe přehodíš ještě zelenou "kabelku"?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. února 2023 09:15

Kokoska nonemy moora Děkuju, já se chystám si nějakej takovej kabátek i koupit. Na konci března bude ve škole Japanese Culture Day a je vhodné přijít v oblečení nějak spojeném s Japonskem, asi se rozhlédnu v nějakém sekáči. :-)

brrr Jo, přesně tak. Tady je to úplně normální. V každém hotelu máš tuhle jukatu (a taky kartáček na zuby, miluju!), můžeš si ji obléct a nosit v areálu hotelu, obzvláště tam, kde mají onsen. Na večeři v ní bývá většina lidí, na snídani tak polovina. V některých starých onsenových městečkách je dokonce zvykem je nosit večer i ven, to jsme si kdysi užili, když tu byli tcháni, večer jsme vyrazili, potkáváš různé jiné partičky v jiných jukatách (každé ubytování má vlastní vzor), lidi v nich sedí v barech, je to cool. I když bohužel tahle kultura už pomalu mizí a dnes to zažiješ spíš sporadicky, na hodně tradičních místech (=daleko od Tokya a turistických destinací). 

Offline 999
18864 příspěvků moje polička 19. února 2023 09:26

Garfie Dcera je krásná a to s tou jukatou mi přijde super. 

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 19. února 2023 09:27

Garfie

Mala Garfie vypada jak Japonka  - dokonala iluze. A moc ji to slusi.

A "hotelove uniformy" mi prijdou jako vtipna myslenka.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. února 2023 10:03

Místo sjezdovky jsme v sobotu stihli aspoň muzeum minerálů. Hodně zajímavé, ale určitě už jste nějaké podobné viděly, tak jen pár špeků. :-)

Úžasný intarzovaný globus, naprosto wau byla Austrálie! 

meteorit :-)

A venku jezírko, do mističek se házejí mince, každá mistička na jiné přání.... 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 19. února 2023 11:04

Garfie krasny, Japonci jsou takovi vytvarne vynalezavi a hravi. Australie - ze by to bylo z ulomku tamnich opalu?

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 19. února 2023 11:25
Reakce na Garfie:

bram No většinou jo, nebo prostě chutnají dobře, jen jinak, máš tam větší rozmanitost. Kdysi jsem na to téma vtipkovala s jednou Japonkou a ona mi řekla, že se na to dívám úplně špatně, otázka zní "proč tepelně upravovat!"  U nás je to nutnost, protože potřebuješ zbavit potraviny (teda hlavně maso) různých parazitů a podobně, případně zakrýt, že už ingredience nejsou úplně fresh. Jenomže Japonci se k tomu staví jinak, parazitů je tu velmi málo, takže syrové maso je bezpečné. A když je syrové, musíš ho mít co nejčerstvější, jinak to okamžitě poznáš. A Japonci si na čerstvost extrémně potrpí. 

​No s těmi parazity to asi úplně hitparáda nebude. Pár článků na tohle téma bylo v HN, třeba https://vikend.hn.cz/c1-65930080-objev-ceskeho-parazitologa-tomase-scholze-vydesil-americany-sushi-ale-ji-rad-porad

Češi dělali i nějaký výzkum v Asii a taky to nevyšlo nic moc, ale ten článek už se mi nedaří dohledat (plus nejsem si 100% jistá, že to bylo i v Japonsku).

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. února 2023 11:33

Estara No hele, ale sami tam říkají, že se s tím dá žít!  Já právě taky kdysi četla, že v Japonsku ten výskyt parazitů není tak častý. Ne že by nebyli vůbec pochopitelně. :-) I to je důvod, proč jsou tak paranoidní kvůli dovozu potravin. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 19. února 2023 12:48

Garfie Estara tak to já jsem v pohodě, pokud už krevety na česneku parazity vyhánějí. Česnek v nějaké formě jim prakticky obden a tatarák jedině s toasty, hodně česneku a k tomu panáka.

Parazity může mít i divina, ale běžně se to vyšetřuje veterinářem.  I na tom Slovensku byl hlavni problém, že to maso neprošlo veterinární kontrolou ani tepelnou úpravou.  

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 20. února 2023 00:23

Garfie Ta Austrálie je z perleti mušle Paua? To je krásné všechno.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 20. února 2023 00:27

Kan Vůbec netuším, popisky tam byly bohužel chabé, navíc všechny v japonštině. :-(

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 22. února 2023 07:27

Na FB na mě vyskakují vzpomínky, tak se s vámi podělím. Okinawské hospůdky všeho druhu od food trucku až po kiosek na pláži :-)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 23. února 2023 07:51

Dnes to u nás v parku vypadá jako na stanovém táboře! :-)