Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 08:55

razorblade Obecně se nesmí dovážet potraviny a zvlášť potom semena (takže třeba ten mletý mák projde s přivřenýma očima, ale celej by ti nepovolili). A mák je teda samostatná kategorie, ten tady mají tak nějak celkově na indexu, prodává se na japonským amazonu, ale odvažují ho lékarnickými váhami! 

Moje vlasy i stůl vám srdečně děkují za lichotky, kvůli tomu stolu a covidu jsme doma dva roky seděli u zahradního se šprušlema.  Tak jsme rádi, že jsme se konečně shledali, i když je pekelně těžký, i stěhováci ho obdivovali. 

Kokoska Barvy tady jsou i světlé, už jsem koukala, ale chytá jim to trochu jinak. Oni obecně neradi berou jako zákazníky cizince, protože ta kvalita je úplně jiná a stává se, že tě prostě vyrazí a odmítnou obsloužit. Plus pochopitelně jazyková bariéra. Tady v Jokohamě to asi nebude až takový problém, mezi expaty se sdílí různé typy i na kadeřnická studia, co berou cizince. Už je to jako s těmi domy, prostě někdo jo a někdo ne.  Zatím jsem v tomto směru ale ještě nepodnikla žádný velký průzkum. 

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 15. července 2022 09:31

Garfie Tak o tom máku jsem četla, že ho na ostrovech nechtějí nikde, je totiž invazivní. Ale dost možná to má i jiné důvody, já znám jen ty rostlinné.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 09:35

Kan Může to být důvod, ale zrovna na mák jsou extrémně vysazení, přitom je spousta jiných invazivních rostlin. Zrovna včera jsem si koupila nějakou buchtu s drobnýma černýma zrníčkama, říkala jsem si, že bude maková-a on to byl čaj!

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 15. července 2022 09:36

Garfie Asi nějaký předsudky

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 15. července 2022 09:38

Garfie ty jo a jak by to bylo s tou jejich dcerou, když on by zůstal v Japonsku a ona v Česku? Jako některé volby jsou opravdu desne...

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 15. července 2022 09:45

Garfie Koukám znovu na tu fotku a všimla jsem si té skleničky úhledně postavené v samém rožku stolu, prosím tě, nemohla bys ji posunout dál od kraje?

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:04

Garfie 

Tak to bylo opravdu milé setkání - ostatně oběma vám to kouká z očí.

A vůbec se nedivím, že jsi přes půl světa stěhovala stůl - sice není vidět celý, ale to, co vidět je, stojí az to.

Offline Pavlena
6760 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:14

Garfie to je ale od ní krásné..! A super fotka a mám radost, že si to děti mohly užít.. Myslím na ně, jak to dávají momentálně bez kamarádů (než si nějaké najdou).

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:33

Sweet Potato Haha, ty jsi nějaká neurotická, ne?  Neboj, nespadla! 

Pavlena No je to pro ně těžké, ta Haruka včera byla fakt vítané rozptýlení, oni se navíc se synem mají strašně ráni. No, jinak to sourozence trochu sbližuje, tak aspoň něco. :-)

rasaNori Jo, je to hrozný osud. Ona vyrostla z velké části v zahraničí, studovala v America a v Česku chtěla vystudovat medicínu. On je z tradiční rodiny, mluví jen japonsky, ale podpořil ji v tom studiu a shodli se, že dceru nechtějí vychovávat v JP, aspoň základku, že by absolvovala jinde. No jenomže covid je totálně rozdělil, dva roky se neviděli, ona úspěšně dokončila studia, malá ukončila věk japonské základky...a co dál? Jo a nejsou manželé, což je velmi neobvyklé, takže jeho rodina má taky nějaké tlaky....vůbec jí nezávidím. 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:37

Garfie tjo to musi byt stradne tezky.. ale z tohohle pohledu mi prijde fakt, ze nejsou manzele, spis pozitivni? nebo jak moc musi "poslouchat"?

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:37

Garfie Jo, na skleničky na kraji stolu asi jsem.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:42

Garfie Takže ona v ČR nepracovala ale studovala a teď se navždy vrací nebo jak?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:43

viktorka_od splavu Určitě je to spíš pozitivní, i pro tu rodinu je to asi víc akceptovatelné. Myslím, že kdyby ji sbalil nějaký cizinec, tak neváhá!  Ale takhle otevřeně se pochopitelně nebavíme. A ona určitě nikoho aktivně nehledá. Mně přijde hrozný, jak je na to neuvěřitelně sama, ale přitom vlastně pořád trochu bere ohled na ostatní (tatínka a prarodiče holčičky). Má to hrozně těžký. Vždycky mi přijde, že to u nás doma (teda vlastně v ČR i tady) má jako oázu. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:48

Karja Pracovala i studovala, vracet se nechce (má práci), ale rodina na ni tlačí. Z její strany rodiny je to jediné vnouče a pochopitelně tatínek a muž je chce mít tady, on se odstěhovat nemůže, nemluví žádným jiným jazykem. 

No a pro tu malou to bude hodně těžké, ona se sem vždycky hrozně těší, miluje Japonsko, teď prý byla jako u vytržení, že tu všichni mluví japonsky!  Ale je dost rázná, ve škole pozadu, s japonštinou pochopitelně taky, včera prý babičce řekla, že prý "kde je nějaká příroda?", myslím, že už z ní je takové dítě na pomezí kultur. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 15. července 2022 10:53
Reakce na Garfie:

Karja Pracovala i studovala, vracet se nechce (má práci), ale rodina na ni tlačí. Z její strany je to jediné vnouče a pochopitelně tatínek a muž je chce mít tady, on se odstěhovat nemůže, nemluví žádným jiným jazykem.

T

Uf! To ale nemá žádné dobré řešení :-(

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 15. července 2022 11:06

Garfie Jeje, to je teda situace. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 15. července 2022 11:36

Garfie samozrejme je nemozny poradit, ale myslim, ze kdyby zustala v Evrope nebo kdekoli jinde, do Japonska muze zajet kdykoli, snad ten chaos s covidem a vizama nemuze trvat furt. Ale kdyz zustane v Japonsku, uvizne tam uz naporad.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. července 2022 12:21

Garfie to je teda hrozná situace. I když mám trochu pocit, že s tím partnerem je spíš ze zvyku. No jsem ráda, že nic takového řešit nemusím.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 15. července 2022 14:58

Garfie no to je dírou ke zdi, kam se podíváš.

Já teda vůbec nechápu, jak se takoví dva dají dohromady a vydrží spolu. Kosmopolitní divka a muž, který nemluví žádným cizím jazykem. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 15. července 2022 16:35

Garfie To zřejmě nemá dobré řešení. Té holčičky je mi líto.