Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 13. července 2022 20:09

Kan u plechovek byl problem, ze se jich u nas prodavalo malo, takze se drive nevyplatilo na ne udelat oddeleny sber (sedy kontejner), ale narostlo zejmena diky ovocnym pivum, takze ted se ty sede kontejnery mnozi. Ale pry je lide zatim malo tridi, ze se jich hodne nachazi ve smesnem, takze tam se take tlaci na to zalohovani

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 13. července 2022 20:10

viktorka_od splavu v Praze se spálí 95% všeho komunálního odpadu. Tvrdí, že plasty nespalují, jen tu dotridenou část, která se nedá zrecykoovat.

Jenže plasty dost prý nasávají látky z okolí, takže tu zmes nelze použít na výrobu potravinárskych obalů, protože to nelze vyčistit. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2022 20:24

baltik u nás jsou ty šedé kontejnery věčně plné, dost jich teď přibylo, věřím, že se Češi naučí plechovky třídit. Hliník má tu výhodu, že se dá recyklovat celkem snadno.

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 13. července 2022 21:43
Reakce na Mohučanka:

baltik a proč u nás petky nejsou zálohované nevíš? Mám s tím pozitivní zkušenost z Německa...jako nevím, co s tím dělají potom, ale doufám, že když už na to mají v obchodech stroje a mají to vytříděné rovnou, že se to pak využije...

​kdysi u nás zálohovaný petky byly - limonády jako kola a tak a sklo na minerálky a český limo. Pak to zmizelo, panč petka, co se dá vyhodit, byla in a teď se to zas vrací. Kofola se teď chlubila, že revitalizovali za miliony linku a bude vratná lahev, zatím jen v tesku a na rohliku teda..

a jinak v německu, mi přijde, že ten automat selektuje mehrweg a einweg obaly, automat vybere vše a ty jednou použitelný sešrotí a sklo a tak šoupne do bedny (jo, přiznávam se, čuměla jsem do toho tou recyklační dírou  ) a tím, že je to zpoplatněný, motivujou a zároveň si zajistí ty petky na zpracování extra. Zbytek pak vrhaj do plasů obecnýho.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 13. července 2022 21:48

razorblade razorblade Dej to honem pryč!

Na začátku mé arachnofobie byl černobílý komiks Pavouk Nephila v Ohníčku. 
https://www.detske-casopisy.cz/kresleny-serial-pavouk-nephila/

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2022 21:48

Ounz já jsem četla, že ta láhev není vratná ve smyslu, že se znovu použije, ale že se z ní vyrobí nová lahev

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 13. července 2022 21:49

Ounz dobre si to vyšpionovala . I ty plechovky to sežere. Akorát mám pocit, že některý jsou cenný a jiný až tak ne. Stejně se flašky i další odpad od jídla válí porůznu u laviček, protože mládí je to ke koši 5m moc daleko. Ale zas často nechávají lidi hlavně flašky od piva stát u odpadkových košů, aby si je mohl někdo vzít a vrátit. 

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 13. července 2022 21:51

Evaeva jsou měkký a tvrdý petky. Některý  druhy vod se dělají v obou. Ty tvrdý se znova pouzijou, ty měkký slisuje ten vracecí automat. Mám i pocit, že na měkkou pětku je záloha 50 centů a na pivo mnohem míň.

Oprava: pivní láhev 8 centů, skleněná (třeba pivní s porcelanovým uzávěrem nebo od nealka) nebo plastová znovu použitelná 15 centů, měkká petka 25 centů.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 13. července 2022 21:56
Reakce na Evaeva:

Ounz já jsem četla, že ta láhev není vratná ve smyslu, že se znovu použije, ale že se z ní vyrobí nová lahev

​minimálně v pivovaru mají mycí linku a plní to znova

Tabea jj ty flašky i u nás

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 13. července 2022 22:05

Evaeva heleď, na Velké Ohradě jsou ty kontejnery na plechovky snad nonstop plné, to už skoro nejde najít den, aby tam šlo normálně něco hodit. Mě teda rozčiluje i ten způsob vhazování po jedné  plechovce, to tam strávím 2 minuty, než tam narvu náš plechovkovy odpad. Takže třídím, ale trpělivost mi dochází.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 13. července 2022 22:10

Mermaid jo, tohle je dost vopruz. já teda nemám plechovky, ale co jsem se přestěhovala do centra, nejsem stavu najít kontejner na sklo (zlikvidovali je kvůli stížnostem na hluk)

Offline Mohučanka
7112 příspěvků moje polička 13. července 2022 22:12

Ounz jojo, einweg, mehrweg, zpočátku jsem z toho byla poněkud tumpachová, a taky jsem nakukovala tou dirkou

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 13. července 2022 22:16

Tabea jj i plechovky vlasně  

jako ty flašky kdekoli mě tam trochu iritujou, oni to lidi , co žijou na ulici dost sbíraj, ale já buď jim to dám do ruky (jako ne, že cpu svou vypitou lahev na potkání, často si o ni řeknou) anebo se to dá postavit ke koši a lahev je do deseti sekund pryč. Anebo vrátit. 

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 13. července 2022 22:17
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2022 22:58

Mermaid jé, ty jseš od násPořád tam mám rodiče a ségru. VO je kapitola sama pro sebeu.nas.jich.ted.hodne.pribylo.

To házení po jedné mně taky štve, stejně jako do skla se nevejde třeba mísa.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2022 22:59

Tabea no jo, tvrdý petky. To mi připomnělo, jak jsem se z toho v Berlíně neuměla napít

Offline Mrakoplas
9876 příspěvků moje polička 13. července 2022 23:05

U nas su na plastove flase a plechovky uz automaty, su zalohovane, tak to ludi viac motivuje triedit a nosit. Az tak, ze to vacsinou vzdam a hodim naspat do auta, kde sa mi to kopi lebo pri automate su rady a ludia s obrovskymi mechmi. A ked konecne dojde clovek na radu, automat zahlasi, ze je plny

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 14. července 2022 00:52

jerry  Jen chlaď, to vám neublíží!

nonemy jitřenka To jste mě rozesmály, fotbal prosím ne!!!

Karoleena Sardinie hustá, no tak to je hodně podobný!

Kokoska Firma si je odvezla, všechno v čem byl zabalený nábytek a tak, to rozbalili a odvezli. Ale teď jsou tu krabice, které vybalujeme postupně, k tomu nějaké krabice, které přišly letadlem (ty jsem jim asi mohla narvat, ale nenapadlo mě to) + další krabice, ve kterých byly nové věci, co jsme tu koupili! My už zjistili, že je tu svozový dvůr, můžeš si je objednat, nebo tam věci osobně dovést, je to za poplatek, musíš mluvit japonsky (je třeba tam zavolat předem) a prý to máš udělat zhruba dva týdny před plánovaným odvozem.

Jinak tady je teď třídění trochu jiné, než pamatuju. Přijde mi, že právě vytřiďují jen věci, co se dají nějak dál zpracovat. Protože třeba drobný plast, jako jsou hračky, nebo malé spotřebiče, třeba rýžovar patří do "spalitelného". Zvlášť se dávají petky (bez těch etiket), plechovky (teď všechny dohromady, dřív se dělily podle materiálu) a sklo. Rozbité sklo jde zvlášť, společně s rozbitou keramikou a většími kovovými předměty. Pochopitelně oblečení zvlášť-buď znovu použitelné, nebo zničené. Sbírá se klasický papír, kartony a potom kartony od mléka-každé zvlášť. Zvlášť se vyhazují i obaly od laků a kosmetiky. 

No a co Josého a jeho rodiny týká....raději vás nebudu zatěžovat, abyste se nenakazily! 

Offline Ginevra
896 příspěvků moje polička 14. července 2022 02:09

​minimálně v pivovaru mají mycí linku a plní to znova

​Myslíš plastový láhve? Kde?

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 14. července 2022 07:22

Garfie teda uz se nedivim, ze popis trideni zabral v prirucce tolik mista.