Tak napíšu, že nechám zvířátka spinkat a hned vzápětí se zeptám na zvířata
no nic, já už jdu taky radši spát ![]()
Postřehy z Japonska
Dadoo Mně to neva! :-) Aspoň mi to neuniklo. Možná proto byl levnější. Škoda, tak snad brzy najde něco lepšího!
nonemy
No tak o chlapečkovi v hnízdě klíšťat budu mít noční můry já!!
Tady klíšťata jsou, dokonce přenáší vlastní nemoc a to japonskou encefalitidu, která je jediná mezi doporučeným očkováním do země. Ale nedoporučuje se při běžné turistice, ale jen pokud se chystáš na odlehlá místa do divoké přírody. Takže z toho soudím, že tady rozhodně nejsou přemnožená jako u nás. Každopádně ale Japonci mají z klíšťat velký respekt, když ho máš, musíš do nemocnice a oni ho odříznou i s kouskem tkáně, říkala naše česká Japonka. Její dcera klíště chytila (v ČR), ona úplně v panice, nějaká spřátelená matka na hřišti jí ho vytáhla, tak se mě na to ptala, já jí řekla, že to je normální, že je máme i na zahradě a tahám je běžně, dost hleděla. Prý volala do Japonska dětské lékařce a ta jí nařídíla okamžitou hospitalizaci!
Jinak my se dnes byli registrovat na radnici v novém bydlišti, vyfasovali brožurku pro cizince, teď to tu pročítám a je to dost zajímavé. Když teda pominu, že asi polovina je věnovaná zemětřesení, záplavám, sesuvu půdy a tsunami, včetně tabulek, kde je jaké riziko (mimochodem, my jsme na kopci, což už realitka vyzdvihovala jako velmi pozitivní pro případ tsunami, jakoby mě to mělo uklidnit!), zkrátka nic pro slabší povahy, druhá téměřpolovina třídění odpadů a zlomek dalším informacím jako je pojištění, nemocnice, školní docházka a podobně. :-)
Pak je tam výledek nějakého průzkumu na téma, jak nejlépe začlenit cizince a srovnání názorů cizinci vs Japonci. Tak pochopitelně největší rozdíl je "poučit dostatečně cizince v jejich jazyce o japonské kultuře a denním životě v Japonsku.
A dozvěděla jsem se, že za posledních deset let nejvíc vzrostly menšiny Nepálců a Vietnamců, my jsme teda v čtyřprocentní skupině "unkown". :-)
No a odpady, to je teda asi nejsložitější, co jsem tu zažila. Pikantní je, že ty naše slavné kartony, co se vyváží první a třetí čtvrtek v měsící, nesmíme vyhodit, pokud prší, za deště musíme počkat do dalšího svozu. Tak se všichni modlete! ![]()
Je tady uzákoněna povinnost třídit odpad, pod pokutou. A myslím, že kdysi jsme se bavili o čase vynášení, tuším s viktorka_od splavu? Tak tady je přímo uvedeno, že musíme odpad vynést do osmi ráno, ale nesmíme večer předem. Pokud prošvihneme termín, musíme čekat do dalšího.
Garfie
to by bylo něco pro me:D myslím to třídění a přesné časy:D
rasaNori To je ale fakt masakr, ono si zvykneš, ale i doma ten odpad zabírá spousta prostoru. Většinou na to lidi mají venku nějaké skříně, jako jsou u nás třeba na venkovní nábytek a tak. Třeba ani oblečení nesmíš vyhazovat, když prší, věci musíš třídit podle druhu, z pet lahví sundávat etikety a vršky, no mazec.
Garfie no doufejme, že ty pravidla na odpady alespoň pomůžou k lepší recyklaci. Tady se to sice jednoduše vytřídí, ale víc než polovina skončí ve spalovne, protože se s tím nedá nic jiného udělat.
Budu držet palce ať vám neprší.
continuity videla jsem dneska moc pekny obrazek o UK

continuity já, když vidím, co je v kontejnerech u nás v domě, tak mě chytá zuřivost. Kontejnery jsou společné pro byty, pekařství a zubaře. V papíru nesložené krabice včetně plastových vycpávek. V plastu účtenky, co lidi u pekaře nechtěli, pytle s nitrilovými rukavicemi od zubaře. Někdo to jednou přeházel do směsného a napsal tam komentář, že to do plastu nepatří. Takže někdo od zubaře na zeď nalepil odpověď, že vědí dobře, jak třídit a jestli se to bude opakovat, budou to řešit přes správce. Že už ho informovali. Takže jsou hloupí nejen u zubaře a nezkontrolujou si to, když je někdo upozorní, ale i u správce, že jim nic neřekne. Jednou byly v papíru vytříděný listy z kartoteky od zubaře. Šla jsem jim to říct, že vyhodili papíry se jmény, adresami a daty narození. Následovala diskuze, že to vyhazují jen skartovany. No, to bych asi nepoznala, co je tam napsáno, že....![]()
Do minulého týdne jsme tady napjatě všechny čekaly, jestli klapne smlouva na dům a chladily v ledničkách tekutiny všech možných druhů a obsahů alkoholu.
A teď budeme na dálku zaklínat déšť, aby nepřišel 1. a 3. čtvrtek v měsíci. A zároveň chladit tekutiny všech možných druhů a obsahů alkoholu na oslavu bezdeští (podle vzoru bezvětří).
Asi z některých z nás uděláš alkoholičky![]()
viktorka_od splavu nonemy co jsem tak cetla o Australii, tak pavouk, kterej nejde zaslapnout, by mel bejt v pohode, protoze tam prej plati, ze cim vetsi, tim bezpecnejsi. Jedovaty jsou tam ti nejmensi. :D
razorblade no on by mě sice neotrávil, ale dostala bych z něj infarkt, takže je to jedno ![]()
razorblade on teda pohodě být může, ale já bych v pohode rozhodně nebyla![]()
Dnes chci jít na chvilku k vodě, doufám, že tam ne chytnu svoje první klíště v životě. Jak je tu všechno nakažlivé
nonemy - mě už se doma ptají, co nového v Japonsku ? ![]()
Garfie klíště je hnusný, ale vyřezávaný klíště je ![]()
razorblade jo to ja vim, ale stejne jako kolegyne bych dostala infarkt davno pred tim, nez by se me takova potvora dotkla![]()
Garfie Takhle přísný třídění jsem na vlastní kůži zažila i loni v létě na Sardinii, já vůbec nechápu, jak to ti lidi dělají, když třeba nemají balkon nebo jinej venkovní prostor, kde jde odpad dočasně skladovat, protože kolem toho je tak šílená na prostor náročná operativa... Tam se to dělilo myslím na papír, sklo, veškerý obaly, "mokrej" odpad a jinam nevytřiditelnej "suchej" odpad. Samozřejmě každej druh odpadu se svážel jinej den, takže na ledničce pěkně vyvěšenej rozpis, každá domácnost na to musí mít sadu různobarevných plastových nádob (podepsaných, aby se právě dalo snáz odhalit, kdo blbě třídí a zaslouží pokutu) a do nich ještě spešl sáčky, nádoba se musí vystrčit před dům v předvečer svozu, ale zas ne dřív než v 20:00, druhej den se to zas musí do nějaké stanovené hodiny uklidit... Mně teda hlavně vadilo, že ten "mokrej" odpad se svážel jen 2x týdně, což mi obzvlášť v létě přišlo fakt blbý, ty všelijaký zbytky od jídla člověk doma prostě tak dlouho nechce, brrr.
Jo a to ten byt, kde jsme bydleli, měl velikánskou terasu, takže to se ještě dalo nějak zvládnout, ale zas k těm nádobám pak proudily ze střechy celý procesí mravenců.
No nicméně v hodnocení na AirBnB jsme pak specificky dostali od pronajímatelky pochvalu za vzorné třídění, že obvykle to hosté vůbec nezvládají a musí to po nich přetřiďovat, chudák ženská, fakt, to by mě mrsklo. :D
My ted tridime podobnym zpusobem v Puglii a mame zminovany trideni odKaroleena vylepseny o denni svoz mokryho bio odpadu.funguje to dobre jen nechapu ty tuny rozmetanyho odpadu vsude okolo vesnic a mest a hlavne zaneradeny plaze.sice se tu tridi vsechno do posledniho dratku,ale jako celek to moc nefunguje.Tenhle chaos v Japonsku nejspus nehrozi.drzim pesti pri svozu kartonu a budu zarikavat dest,uplne te Garfie chapu????
jitřenka
počkej, až přes nás začnou Garfie dávat taky dotazy. Aby se za chvíli nedivila, že se ptáme i na auta a fotbal ![]()
Karoleena zimnivecer no, me by hlavne zajimalo, co se s tim peclive vytridenym odpadem stane pak continuity spalovna je dost dobra varianta.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)