Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 07:49

Kromě hroznů jsme si koupili taky přímo v sadu dvě broskve, za super cenu lehce přes 80 korun, takže mi dnes sestra po telefonu pochopitelně sdělila, že si půjčuje moji ledničku, protože se jim na zahradě zbláznila broskvoň a každý den sbírají bedny broskví a už je nemají komu rozdávat....

No nic, taky jsme si vyšlápli na horu Daibosatsu, kde bylo ve výšce dvou tisíc metrů nádherných 22 stupňů, na rozdíl od údolí, kde bylo 35...

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 07:50

I nějakou tu zvěř jsme na vrcholu potkali...:-)

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 10:50

Garfie proč je v jap. to ovoce tak drahý? není zvykem ho tam pěstovat, nedaří se mu tam? a jaký je vlastně v jap. místní ovoce, nějaký kaki, vím, že máš na zahradě ten citronovník? a to "místní" je taky drahý? 

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 11:09

Ozaj, mne sa minule snivalo, ze som kupila farmu v Japonsku, pestovala ovocie a strasne zbohatla.

Ovsem, ked dom sa zobudila a uvedomila si, ze mne pokape aj burina, tak som zhodnotila ze budem musiet zbohatnut nejako inak....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 11:25
Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 11:35

Garfie to je každý hrozen obalený v nějakém hedvábném papíru?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 12:29

moora To je fakt jedna z věcí, které pořád úplně nechápu. Oni nežerou (dámy prominou) ovoce na kila jako my (=já), je to prostě moučník, jako jakýkoli jiný. Sady tu jsou, ale nedokážu odhadnout, jak moc stačí pokrýt poptávku. Ty broskve i hrozny byly přímo z farmy. Oni se s tím prostě hrozně drbou, musí to vypadat krásně, jedno jako druhé....jo, ještě jsme tam koupili v ubytování jablka, bedýnku (jako malá bedýnka jedna vrstva) za zhruba 150 korun, což je úplně super cena. V obchodě, hlavně v takových těch levných, seženeš často levněji než na farmě, ale pořád je to dražší než u nás. 

Pěstuje se tu všechno, ale nejvíc místní jsou citrusy, kaki na podzim je fakt levné a mandarinky vcelku taky. 

žluťásek Ano, přesně tak. Nebo rovnou v papírovém pytlíku. Proto jsem tam dala obě ty fotky, je to tam hezky vidět. Takhle vypadá každá vinice. I je pěstují takhle jako "střechy", i na poli, to asi kvůli stínu. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:25

Garfie Já jsem si až teď všimla těch zabalených hroznů ještě na rostlině.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 21:32

V Kolumbii pestuji banany v igelitovych pytlich, teda od urciteho stadia, pry kvuli hmyzu, ktery by je napadal. Neni to podobny duvod?

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 21:53

Kokoskataky na Madeiře. U těch banánů je to asi běžné. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 02:53

Já vždycky myslela, že je to proto, aby se jich co nejméně dotýkali, protože tady se opravdu v obchodech prodává jen extrémně krásné ovoce. Asi to bude kombinace všeho, ochrana před hmyzem, ptáky, sluncem, prachem....pěstují tak i třeba i mandarinky.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 07:53

Garfie to urcite taky zvysuje cenu, tolik rucni prace.

Offline DruI
4684 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 09:05

Garfie Tak mě tak napadá, že rybíz asi v japonsku nepěstujou

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 23:30

DruI Ani angrešt, dokonce ani mák! 

Mimochodem zrovna s angreštem mám hezkou historku, kdysi jsme v hodině anglické konverzace měli promluvit o ovoci nebo zelenině, které je pro naši zemi typické a já si vybrala angrešt a nikdo s výjimkou Němce ho neznal!! Byla jsem za hvězdu a všichni googlili jako diví....tehdy tam bylo několik národností, kromě velké asijské trojky taky Kongo, Francie (Francouzka teda měla potuchu, ale jistá si nebyla) a nějaká jižní Amerika, už přesně nevím. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 23:41

Tenchi hajimete samushi, "horko začíná ustupovat", nebo také "nebesa a země se začínají ochlazovat". Na první pohled to není vidět, ale pravda je, že už včera jsme se u ranního kafe na terase s mužem shodli, že je poprvé příjemně (před šestou ráno, ehm) a není takové vlhko a dusno. Podle starého kalendáře začínají slábnout známky léta a nastává období ideální pro změnu. Toto období začíná 210 dní po začátku jara a říká se, že tímto dnem začíná období tajfunů. Právě kvůli nim se zároveň na podzim pořádalo množství nejrůznějších festivalů a obřadů modlící se za ochranu obydlí i polí před přírodními živly. 

Typickýmm ovocem jsou hrozny, v Japonsku obvykle tmavé, zelené odrůdy jsou spíš výjimkou. Stejně jako na jaře i na podzim rozeznávali Japonci sedm hlavních bylin, jednou z nich je ominaeshi (neboli patrinie), která začíná kvést. Kořeny se používají v tradiční medicíně. 

Pochopitlně pokračuje období ohňostrojů, které, jak už jsme si vysvětlily, mají odhánět zlé duchy. V této mikrosezoně se pořádá dokonce Omagari-národní soutěž ohňostrojů, tradičně poslední sobotu v srpnu. Jde v podstatě o uzavření sezony (i kdy ne na 100%) a pořádá se už 100 let. Každý rok spolu soupeří 28 firem z celé země a to ve třech kategoriích. Jde o opravdu velkou věc, hlavní ceny předává premiér, různí ministři a podobně. 

Ha, teď jsem si uvědomila, že jsem to odpálila trochu brzy, u vás máte ještě včera.

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 08:17

Garfie Ty ohňostroje jsou bomba! Profíci.

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 08:44

Garfie ty ohnostroje jsou nadherny. Patrinii jsem si koupila na jare, jeste mi teda nekvetla

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 09:03

Garfie krasa! Ty ohnostroje jsou nekde v jednom miste postupne nebo po cele zemi a nejak se to do souteze dokumentuje?

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 10:31

Garfie A to musel být i pořádný rámus. Jak vůbec Japonci vnímají ohňostroje? Berou to jako útok na faunu a floru jak tady pyroprotestanti?  Nebo to berou jako část oslavy, si teď zablbneme, uděláme bugr, Bobika dostane špunty do uší a za rok čau.  :D

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 28. srpna 2025 11:28

Kokoska V jednom místě!

Kan Ohňostroje v Japonsku mají dlouhou historii, pořádají se už od období Edo, tedy pozdního středověku. Mají za úkol odrazovat zlé duchy, jsou spojené taky s O-bonem, svátkem zemřelých, proto ohňostroje na obloze připomínají květiny....pro Japonce jde historicky o hluboký duchovní zážitek. Dnes je to pochopitelně víc legrace, ale pořád důležitá věc, ohňostroje se vyrábí ručně a prakticky celé léto je někde nějaký velký ohňostroj. Co se zvuku týká, to nedokážu posoudit, ale Japonci mají překvapivě rádi hluk, v obchodech často jedou hlasité reklamy, jedna přes druhou, je to takový kontrast vůči tichu a klidu třeba v chrámech a podobně....