Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 29. července 2025 06:53

Je tu další mikrosezona. Tsuchi uruote mushi atsushi. Překlad je trochu komplikovanější, ale celé je to o vlhku a horku. :-) Něco jako Zem je mokrá a vzduch je vlhký....

Půda je skutečně horká a plná vody, nastává nejteplejší období roku. Pro pobřežní oblasti je typické střídání větru, přes den fouká hlavně od moře, v noci od pevniny. Ve chvíli, kdy se vítr střídá, nastává moment kdy vítr ustane, moře se uklidní a nastane ticho...dochází k tomu 2x denně, ráno a večer a Japonci tomu říkají ranní a večerní bezvětří. Často bývá touto dobou vidět ledňáček a Japonci říkají, že když ledňáček zpívá, bude pršet. Daří se šťavnaté zelenině, je to sezóna rajčat, melunů a především edamame. Známým japonským fazolím, které se jí posolené k pivu v každé restauraci se říká "maso z pole", pro vysoký obsah bílkovin. 

Sezóna melounů je pro mě utrpení, protože i když je Japonci milují, jsou strašně drahé. Ty nejlepší odrůdy se prodávají jen v dražbě a cena šplhá do neuvěřitelných výšek. O hranatých japonských melounech z ostrova Shikoku už jste určtiě slyšeli, ale víte, že se pěstují i v jiných tvarech, třeba srdce? Přiznám se ale, že na živo jsem ještě žádný nepotkala....

S melouny je také spojená tradice Suikawari. Už jsem jich pár zažila a srdce mi vždy krvácí, protože pro mě je to čiré plýtvání. Jde o dětskou hru, většinou se organizuje někde na pikniku nebo u moře. Dítě má zavázané oči, zatočí se dokola a s tyčí v ruce (a nápovědou od kamarádků) se musí snažit trefit se do melounu a rozbít ho jedním úderem. 

Stále se jí úhoři a protože je léto, je tu další velký festival, jeden z nejkouzelnějších v celém Japonsku a to Neputa Hirosaki. Začíná ke konci naší mikrosezony a je předzvěstí podobného, ale znmějšího a většího festivalu Aomori Nebuta. Podobnost slov není náhodná, vychází ze stejného základu, rozdíl vznikl jen přepisem do latinky. Nebuta (nebo neputa) je obrovská lucerna s motivy vozů a válečníků, která se v noci vznáší ve vzduchu (pochopitelně jen naoko). Je to fascinující podívaná! 

Festival vznikl z tradičního rituálu, jehož cílem bylo vyhnat neviditelného démona spánku, který způsobuje lidem ospalost, když musí pracovat na farmě. Vrcholem festivalu ovšem nejsou lucerny, jak by se mohlo zdát, ale koncert Odaiko (to je ten buben na který bubnuju já v našem Eisa týmu). Město vlastní tři obří taiko, z nichž ten největší (z roku 1970) má průměr 3,3 metru a váží dvě tuny! Na každé straně je jedna celá neřezaná hovězí kůže a tělo je z místního cedru...už si asi nikdy nebudu stěžovat, že můj taiko je těžký!

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 29. července 2025 07:58

Garfie už si asi nikdy nebudu stěžovat, že můj taiko je těžký!

no to teda!

skoda tech melounu, neni to pro japonce netypicke to plytvani?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 29. července 2025 08:44

viktorka_od splavu Ono to vlastně není zase tak velké plýtvání, ty děti to pak sní, dělá se to na nějaké podložce..ale stejně!

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 29. července 2025 09:13

Garfie Dobrý! Já se snažila doma natvarovat dýni a je to teda věda, už jen ta opatrná manipulace. Ty edamame fazole nesmí alergik na soju, že jo? 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 29. července 2025 09:29

KanTo vůbec netuším, ale určitě to někde vygoolíš. Tipla bych že je to tak, myslím že jsou druhově blíž soje než fazolím.

Na to pěstování používaji formičky, tak zkoušej dál.  

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 29. července 2025 12:35

Kan edamame je soja (nedozrala)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 29. července 2025 13:29

baltik To jsem ani nevěděla, díky za upřesnění! 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 29. července 2025 17:42

Garfie ty lucerny jsou nadherne! 

Lakalo by te zabubnovat si na obra?

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 29. července 2025 17:48
Reakce na Garfie:

viktorka_od splavu Ono to vlastně není zase tak velké plýtvání, ty děti to pak sní, dělá se to na nějaké podložce..ale stejně!

​Ale pěkně se do toho trefit musí být velmi uspokojivé.

Já takhle kdysi při tréninku golfových odpalů na zahradě odpalovala padančata. Bylo to super. Akorát kdo měl ten kompot potom sbírat.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 29. července 2025 19:46

Kokoska Jasně! Ale to asi bude úplně jiná technika...

Sweet Potato No to každopádně! Já to zkoušela taky, ale jen do papírového melounu :-)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 30. července 2025 07:09

Ráno mě vzbudilo varování před tsunami!!

Na Kamčatce, 8,7!

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 30. července 2025 07:53

Garfie

No tvl! Držím Japonsku palce

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 30. července 2025 09:18

Garfie uf, drzim palce, at to neni moc zly.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 30. července 2025 11:02

Kokoska Sleduju to s napětím, prý už evakuovali zaměstnance Fukushimy....dalších 24 hodin bude kritických, tak uvidíme. Havaj na tom asi bude hůř.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 30. července 2025 14:13

Garfie ta Fukusima neni teda na uplne dobrym miste.

Offline Myrtila
4517 příspěvků moje polička 31. července 2025 03:42

Garfie Docela by mě zajímalo, v souvislosti s tou hrozbou tsunami, jestli si to Japonci budou dávat do souvislosti s předpovědí té jejich vědmy? Spíš řečnická otázka, teď jim teda hlavně přeju, aby žádná tsunami nepřišla. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 31. července 2025 07:35

Myrtila Vůbec. Hlavně oni to víc než Japonci prožívali třeba v Hong-kongu nebo v Číně vůbec, hodně se o tom psalo v tamních novinách a prudce klesl prodej letenek. Japonci o tom sice mluvili, ale spíš jako o kuriozitě a v souvislosti s tím, že ty (vědecké) předpovědi na příští leta bohužel nejsou úplně radostné....Teď to asi nikdo do souvislosti nedává, nic takového jsem nezachytila. Nakonec v Japonsku se téměř nic nestalo. :-) 

Offline Myrtila
4517 příspěvků moje polička 31. července 2025 10:56

Garfie Aha, myslela jsem, že to proroctví brali vážně hlavně v Japonsku. Každopádně je dobře, že se nevyplnilo. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 31. července 2025 12:19

Garfie no hlavně,že to dobře dopadlo, koukala jsem včera i ve zprávách, měli na ČT hezký, dlouhý vstup k tomu. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 31. července 2025 12:23

Garfie trochu strasili, ze muze neco prijit jeste za 24 hodin, tak jsem rada, ze se predpovedi nenaplnily.