Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 13. července 2022 13:46

viktorka_od splavu plasty a papir se recyklujou, ne? Ted jsem si koupila na dovce piti a psali na etikete, ze je to lahev vyrobena z lahvi.

zimnivecer spoustu rozhazenych odpadku jsem videla cestou z Etny, nekolik km silnice lemovanych humusem.

Garfie proc ty obaly, alespon nektere, neodveze ta firma, ktera vam to doma vybalila? Nebo jo? Chapu, ze krabice, ktere si vybalujete sami, si taky sami zlikvidujete, ale pokud v necem byl zabaleny nabytek apod., tak...?

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 13. července 2022 13:57

Kokoska ja si nejsem az tak jista u toho plastu. Obecne se rika, ze se recykluje vlastne jen PET, ale v oficialnich clancich tvrdi napriklad: 

Společnost Eko-kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů, uvádí, že se za loňský rok podařilo zrecyklovat 76 procent všech vytříděných obalů, konkrétně u plastů 70 procent.

a nebo: 

Čili polovina z vytříděných plastů neskončí na recyklaci, ale na skládce nebo energeticky využita ve spalovně či v cementárně. Z toho se dá usuzovat, že ČR reálně zrecykluje zhruba 34,5 % plastových obalů

Podle současného cíle stanoveného Evropskou komisí má být do roku 2025 recyklováno 50 procent plastových obalů v EU a do roku 2030 pak 55 procent.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 13. července 2022 14:12

Kokoska "se recyklujou" konkretne kde a co?

co se deje v brne vim, prahu ne natoz italii ci jiny destinace

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 13. července 2022 14:40

baltik hm, 34% nezni moc dobre

viktorka_od splavu Proste jsem mela predstavu, ze aspon cast vytridenych plastu se zpracovava zase na plasty. Myslela jsem teda, ze to bude vetsi %. Kdo a kde to konkretne dela, to ti teda fakt nereknu, ale vzhledem k tomu, ze obcas to na vyrobcich vidim, ze jsou z recyklovanych materialu nebo ze jsou recyklovatelne, doufam, ze se to deje a neni to jen reklamni trik.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 13. července 2022 14:50
Reakce na razorblade:

Add chrousti... jak cestovky mivaj vzdycky v hotelu tu knizecku s realiěa daneho mista, tak na kanarech meli ve faune: a ziji zde brouci kukaračos (nebo tak nejak to bylo napsany), jsou neskodni a nejsou nebezpecni. Tak si rikam, hm, kukaračo, to zni jako cockroach... dam si to do prekladace... a jo, byl to svab. Jak to smejdi napsali mistnim jazykem, aby nestrasili turisty

​ Cucaracha je i jedna taneční figura, takové přešlápnutí z nohy na nohu na místě. Jak název vznikl je asi jasné.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 13. července 2022 14:57
Reakce na razorblade:

viktorka_od splavu nonemy co jsem tak cetla o Australii, tak pavouk, kterej nejde zaslapnout, by mel bejt v pohode, protoze tam prej plati, ze cim vetsi, tim bezpecnejsi. Jedovaty jsou tam ti nejmensi. :D

​V Austrálii je jedovatý úplně všechno! Možná kromě klokanů. A koukejte už s těma pavoukama dát pokoj, nebo vám sem lupnu fotku nějakého tropického kokrouče, bububu!

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 13. července 2022 14:59

Kokoska ti, co to na obalech pisou, to i opravdu delaji :)

jen treba pro potravinarstvi je uz problem sehnat recyklovany PET v potravinarske kvalite, proto tak tlaci vyrobci na zalohovani lahvi, aby byly ty od napoju rovnou vytridene a "ciste"

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 13. července 2022 15:01

Kokoska Hrozně se to pak ještě protřídí. Petkáhev dobrý, ovšem nesměla by na ní být etiketa z jiného materiálu.

Čímž rozhodně nechci říct, že třídění je zbytečné. Jen mezi tříděním a recyklací není zdaleka rovnítko.

Offline zimnivecer
143 příspěvků moje polička 13. července 2022 15:02

Kokoskanevim jak na Etne,ale tady je toho hodne kolem cest,kolem plazi vlastne skoro vsude.pri tom puntickarskem trideni vseho je to dost paradox.a uplne nepobiram rozbite lahve a dalsi sklo primo na plazich.placena lida maji ten sajrajt sesbirany,ale verejne plaze pripominaji cernou skladku. 

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 13. července 2022 15:33

razorblade pověřila jsem muže googlenim pavouka, co nejde zašlapnout a prý nic nenašel...?

Sorry za OT, ale to je tak šílený,  že to potrebuju vědět.

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 13. července 2022 15:34

Sweet Potato Tak hmyzí, hadí, škorpióní a krokodýlí zážitky z Austrálie a Jižní Afriky jsem sem už, myslím, taky psala Ale mě tyhle potvory tolik nevaděj a když je člověk jen trochu obezřetný, tak se s nima moc nepotká.

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 13. července 2022 16:03

andulka01 mě lícila kámoška, co v Austrálii nějakou dobu zila, jak jim za deště přestal odtekat okap a lilo se to bokem, tak to šla prostarat klackem a tam 2 metrova hadice. To byl pro ni impuls se konečně odstehovat:D  

Offline Mohučanka
7112 příspěvků moje polička 13. července 2022 16:10

baltik a proč u nás petky nejsou zálohované nevíš? Mám s tím pozitivní zkušenost z Německa...jako nevím, co s tím dělají potom, ale doufám, že když už na to mají v obchodech stroje a mají to vytříděné rovnou, že se to pak využije...

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 13. července 2022 16:13

Mohučanka u nas je velka lobby eko-komu, kteri tvrdi, ze petky jsou jedina cenna vec ve zlutem kontejneru a po jejich vycleneni by se cely system trideneho odpadu zhroutil, protoze by ho nebylo z ceho financovat a dale ze mame vynikajici cisla trideni, ze to neni potreba

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 13. července 2022 16:43

Mermaid no... ja bych treba nechtela zaslapavat tohle. vis, jak to musi krupnout? Odkaz na clanek zde.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2022 17:09

rasaNori to jsem neměla číst 

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 13. července 2022 17:37

Garfie ja neviem, ako veľké sú skákavé pavúky v Japonsku, ale na juhu USA som ich riešila ručným vysávačom ....na slabý výkon...lebo sa ich bojím, ale nechcem im ublížiť. Takže vysala, v apnutom odniesla dostatočne ďaleko na trávnik, vypla a vztriasla.

Šváby tam našťastie boli len exteriérové, do domu neliezli, ale teda keď som ich videla prvýkrát ...

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 13. července 2022 18:43

razorblade Boha, to jsem nechtěla vidět

Já myslela, že je nějakej speciálně vystuženej, že nejde zabít, něco jako ten šváb, ne, že je velkej jak kráva. Přimlouvám se za odstranění fotky, dík.

Offline Mulen
4779 příspěvků moje polička 13. července 2022 19:01

razorblade prostě domácí mazlíček (podle článku teda). Mě připomíná spíž už kraba než pavouka.

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 13. července 2022 19:35
Reakce na Mohučanka:

baltik a proč u nás petky nejsou zálohované nevíš? Mám s tím pozitivní zkušenost z Německa...jako nevím, co s tím dělají potom, ale doufám, že když už na to mají v obchodech stroje a mají to vytříděné rovnou, že se to pak využije...

​I plechovky, asi ten tenkostěnný hliník nějak přeprodukují na další plechovku? Teda je za to nula nic centů a bezdomovci ráno na lavičkách rovnají plechy od piva.