Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 02. srpna 2017 14:05
Reakce na Panenka:

já jsem ty šátky začala teď plést a jsem odhodlaná to nosit, pletenej mám zatím jen takovej nákrčník, ale tohle snad půjde taky.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 02. srpna 2017 14:06
Reakce na Konijntje:

obdivuju, taková tenká příze a malý očka

Offline Candance
5587 příspěvků moje polička 02. srpna 2017 15:01
Reakce na Potrefenáhusa:

z ceho to presne pletes? mas ty satky spis tensi pleteninu?

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 02. srpna 2017 15:11
Reakce na Candance:

jo, já pletu svetry spíš z tlustšího (DK, worsted, aran), ty šátky z tenšího (fingering)

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 02. srpna 2017 15:12

ale pletu to většinou podle návodů na ravelry, maj tam i velkej katalog vln a tabulku, tak vybírám ze stejný skupiny přízí, jaká je doporučená

Offline Konijntje
21 příspěvků moje polička 03. srpna 2017 10:15

Díky všem. Já už jsem tady dřív psala, že pletu na stroji. Má 4,5 mm vzdálenost mezi jehlami, takže o moc tlustší přízi na něm neupletu. Jde to mnohem rychleji než ruční pletení, ale jakmile uděláte nějakou blbou chybu a půlka ok ze stroje spadne, je lepší začít úplně znovu. Hezky jsem si občas zanadávala...

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 03. srpna 2017 10:17
Reakce na Konijntje:

aha, no mně to přišlo, že to vypadá jako strojový pletení! To je pro mě uplný scifi, jak to naplánovat a vždycky jsem si myslela, že je strašně těžký ten stroj nastavit, připravit ty nitě, atd. Mnohem náročnější než to ušoulat v ruce

Offline Konijntje
21 příspěvků moje polička 03. srpna 2017 10:43
Reakce na Potrefenáhusa:

Já jsem si vždycky chtěla strojové pletení aspoň vyzkoušet. A před rokem mi byl jeden zapůjčen od paní, které ležel třicet let na půdě a nikdo na něj ani nešáhl. Stačilo ho jenom trochu vyčistit, naolejovat a nahradit jednu součástku a funguje jako nový. Měla jsem fakt štěstí, paní k němu měla i skoro všechno příslušenství, takže mám i lištu na pletení lemů (střídání hladce a obrace), navíječ příze a všechny možné udělátka.

Musí se pak o postupech přemýšlet trochu jinak a všechno si připravit dopředu. Hlavně konečný počet řad, protože dokud je pletenina na stroji, nejde změřit, jak je doopravdy dlouhá. A taky na něm nejde uplést všechno, např. copánky atd. jsou naprostá noční můra. Ale dobře se na něm pletou třeba krajkové vzory, nebo právě fair isle.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 03. srpna 2017 11:53
Reakce na Konijntje:

ten zelenej šátek je moc pěknej, to je vaše práce? Já mám tyhle botanický vzory dost v oblibě, mám čepici a svetr s listama a chystám se ještě na rukavice a šátek :-D

Offline Konijntje
21 příspěvků moje polička 03. srpna 2017 12:22
Reakce na Potrefenáhusa:

Jo jo, ten jsem upletla někdy ze začátku jara. Děkuju Je hlavně hrozně teplý a měkký a hodně zahřeje i jenom tak přehozený, místo svetru. Taky mám přírodní vzory ráda. A hlavně miluju zelenou barvu. V rodině měl úspěch, tak jsem ho pak pletla i v béžové.

Offline Malvin
1595 příspěvků moje polička 04. srpna 2017 12:42

pro pražské: MČ Praha 7 pořádá kurzy šití i pletení (http://www.praha7.cz/Volny-cas/Zajmove-kurzy-MC-P7).

Offline Brioso
627 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 20:01

Kdo je z Brna a měl by zájem o kurzy šití, tak Brno šije právě vypsalo kurzy na září, viz facebookový profil.

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 17:32

Tak jsem poprvé šila z hedvábí a rovnou svatební šaty. Kombinace ručně tkaný dupion (sako+živůtek) a šifon (sukně a takové šáloramínko za krk k živůtku). Šifon jsem zpracovala komplet v ruce, ani jsem si to netroufla dát do stroje. :)

...a finální výsledek:

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 17:37
Reakce na Hoolinkah:

nádhera!!!

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 18:56
Reakce na slniecko:

:)

Akorát jsem zjistila, že nemám žádnou pořádnou fotku jen těch šatů (nez sáčka) - rozuměj, takovou, na které by mi to slušelo. Noc předtím jsem oka nezamhouřila a na všech fotkách jsem shrbená, křivonohá a mračící se (takže v nich vypadám jak "Mařka"). Na těch nejpovedenějších před sebou zase pro změnu držím kytku.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 19:16
Reakce na Hoolinkah:

vypadaj parádně, škoda, že nemáte fotku, kde by byly pořádně vidět. Líbily by se mi i dlouhý až na zem.  Nebyl ten vršek bez sáčka moc nahatej? 

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 19:38
Reakce na Potrefenáhusa:

vypadaj parádně, škoda, že nemáte fotku, kde by byly pořádně vidět. Líbily by se mi i dlouhý až na zem.  Nebyl ten vršek bez sáčka moc nahatej? 

No, mám, ale na těch nevypadám dobře já.

Ok, přidávám ještě 2, které už jsem dávala i na Facebook (takže pár místních dam už vidělo :) ). Ostatně, ženicha jsem oblékala taky. Košili, oblek i kravatu.

Ten vršek by býval byl nahatej, kdybych k tomu nepřidala ten cancour šifonu za krk. Mělo to i estetický důvody - dělá mi to hezčí ramena než na "holo". No a co se sukně týče, původně měla být dlouhá, ale z praktických důvodů (ten šifon je opravdu choulostivý a já "s oblibou" zatrhávám lemy svých dlouhých šatů podpatkem) jsem nakonec zvolila tuhle délku. Vzhledem k mojí výšce to byl sice risk, ale vrchní část je průsvitná a pod tím je minisukně z dupionu (ten jsem vyprala a střihla šikmo, aby se v tom dalo hýbat).

Uložit

Offline rozarka
4155 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 21:02
Reakce na Hoolinkah:

Vzpomínám si,že tu už byla zmínka o těchto šatech...teda, práce prvotřídní! Já mám z hedvábí respekt,zatím jsem šila kravatu a kapesníček a potila jsem se u toho dost. Tohle je pro mě už vysoká. Mužů se zeptat,kolik hodin jsi nad tím trávila? Ono se to asi blbě dá spočítat,ale ta ruční práce,och. Nicméně,na takové dílo musí být člověk hrdý,neřkuli pyšný!

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 07. srpna 2017 21:04
Reakce na Hoolinkah:

Kde nevyzeráš dobre? Vyzeráš na oboch skvelo!!!