Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 03. března 2017 13:00
Reakce na Luna:

Jasně, chápu, takže si mám užívat, když se mi děti dobývají na záchod, chtějí všechno moje jídlo a když jednou za čas odjedu na školení, drží mě za nohu a ječí: "Ty NESMÍS NA PIVO, jen táta!"

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 03. března 2017 14:30
Reakce na Luna:

No, hlavně nepropásněte ten přechod z období , kdy jste zvyklá napřed nechávat dveře od záchodu oztevřené, protože je stejně nakonec otevřete,  přes období, kdy to děláte ze setrvačnosti, i když už pominul důvod,  do období "Mami, prosimtě, zavírej se, to je nechutný ". 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 03. března 2017 15:28
Reakce na Isca:

presny!

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 03. března 2017 15:40
Reakce na Isca:

jj  

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 03. března 2017 15:42
Reakce na Isca:

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 03. března 2017 18:06
Reakce na continuity:

Váš styl výchovy se mi líbí čím dál víc :D

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 03. března 2017 18:46
Reakce na rasaNori:

ale ne, ve vysledku jsem pomerne laxni matka, hodne veci neresim vubec a nechavam to byt. do sebe jdu, kdyz opravdu potrebuji, ale nemam na to silu porad. a ony jsou navic obe docela hodne, na cem si nedelam prazadne zasluhy, jak vidim nektere kluky u kamaradu .  

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 07. března 2017 17:21

Prosím, máte někdo zkušenosti (vlastní nebo klidně z doslechu) se vzdělávacím programem Začít spolu na 1. stupni ZŠ? Ráda bych znala plusy a minusy, hodnocení programu s větším časovým odstupem.

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 07. března 2017 22:15
Reakce na Lamicka:

máme. je to teda už dost let, absolventovi je dnes 25 :-)

no, mě to úplně moc neoslovilo. u těhlech "alternativních" programů hrozně záleží na učitelce. výborná učitelka do nich dostane potřebné znalosti v obou případech. průměrné učitelce se to v alternativní škole snáz vymkne z ruky.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 08. března 2017 10:44
Reakce na Lamicka:

spuhlas s @moora. I ten standardni system vzdelavani se dosť zmenil. Naše učiteľka se taký s detma bavi o tom, co delaly o vikendu, na to nemusí byt alternativni smer. Hrajou si malujou, cvici i na hodinách. Podstatna je fakt učiteľka.

na to jste se neptala, ale osobne znam kluka, co ve waldorfske škole jeste v pulce tretí tridy neumi cist a psat. (zato Umi uplest cepici). Je možné, ze je tam nejaká porucha, ale v bezne škole by se na to prislo nejpozdeji na konci prvni tridy. (no dobre, znam taky kluka, co úspešne maskoval dyslexii do pulky druhé tridy, ale psat umel).

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 08. března 2017 10:53

A ten program "Začít spolu" je waldorf?

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 08. března 2017 11:14
Reakce na slniecko:

Není, běží to v běžných školách.

Určitě to je ideální program pro ideální děti a ideální pedagogy. V reálu to může být velmi náročné. I kdyby nic jiného, tak na čas,  centra aktivit a tak. Bez asistenta je to téměř neproveditelné.

Offline quebrada
363 příspěvků moje polička 08. března 2017 11:23
Reakce na slniecko:

Ne není, je to jen "lehce alternativní" program v běžné škole. Obsahuje různé "alternativnější" prvky - např. projekty, práce ve skupinách, "čas na koberci" atp. Přijde mi, že vlastně nijak zvlášť alternativní není, jen možná modernější? Záleží vždy na učiteli a jak to pojme. Rozhodně bych se toho nebála. Já mám sice informace jen z druhé ruky - ale mám jich dost ;) Synovi ho psycholožka nedoporučila s tím, že potřebuje tradičnější přístup a jasné hranice. Nerozporovala jsem to, protože to byla i volba mezi velmi zkušenou učitelkou a sice nadšenou ale "začátečnicí". Zvolili jsme obyčejnou třídu s učitelkou, kterou jen tak něco nerozhodí, a byla to dobrá volba. Nicméně s ostatními svými dětmi bych do Začít spolu klidně šla, jen tehdy nebyla ta možnost.

Offline quebrada
363 příspěvků moje polička 08. března 2017 11:25
Reakce na Sweet Potato:

Tak vidím, že zřejmě dost záleží na pojetí. Také je pravda, že v naší škole je asistent ve třídě na prvním stupni téměř normou.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 08. března 2017 11:51
Reakce na quebrada:

Určitě to nezavrhuju! Ale jak sama píšeš, není to pro každého. U nás ve škole je rozšířená angličtina. Takže na Začít spolu by ve zbývajících hodinách nebylo dost času, jak mi bylo vysvětleno. V centrech pracovali jednou týdně, to bylo  myslím fajn.

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 08. března 2017 12:24

Proboha jak se dá přežít šestinedělí? Syn hrozně špatně jí, furt jen kojím a v mezičasech ostříkávám mlíko. Mlíka mám málo, musím stimulovat. Když mi náhodou usne, musím ho stejně za chvíli vzbudit. Připadám si jako naprosto neschopná matka, když nedokážu svoje dítě ani nasytit. Myslím, že slz vyprodukuju denně víc než mlíka.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 08. března 2017 12:33
Reakce na žluťásek:

Jednoho dne to skončí, slibuju! 

quebrada Já myslím, že všechny alternativní přístupy (a vlastně i klasické) stojí a padají na dobrém učiteli. Zrovna nedávný případ z mého okolí-kamarádka má syna na Valfdorské škole, teď je tuším druhák. Od začátku tam má problémy, je to fajn kluk, ale trochu neřízená střela. Teď mu hrozí důtka, protože si před celou třídou sundal kalhoty a vystrčil na zbytek třídy holý zadek. Je z toho velká aféra. 

Další kamarádka, učitelka na prvním stupni normální základky se té historce smála, prý je to v tomto věku normální a nechápe, proč z toho dělají vědu. Podobně reagovala i moje máma-učitelka v důchodu. Je to myslím víc v lidech, než v metodách (aniž bych alternativní postupy zavrhovala, pochopitelně). 

Offline Emerald
2628 příspěvků moje polička 08. března 2017 12:49
Reakce na žluťásek:

Jestli podle doktorky prospívá, tak fakt vydržte, jestli ne, tak možná začněte přemýšlet o umělé výživě ( říká ta, co kojila obě děti do cca roku a mlíka měla pro další dvě ). Tlak kolem kojení jako jediné správné výživy do čtyř až šesti měsíců je v současné době přehnaný. Důležité je, abyste byly v pohodě Vy i dítě.

Nezkoušela jste najít nějakou laktační poradkyni, která by koukla, jestli všechno děláte správně?   

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 08. března 2017 12:55
Reakce na žluťásek:

Co znamená, že hrozně špatně jí? Nepřibývá? Pláče? (To asi ne, když ho musíš budit.) Máš odsávačku?

A vítej v klubu neschopných matek, hned ti jdu namalovat průkazku.

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 08. března 2017 13:01

Laktační poradkyni jsem tu měla o víkendu, už jsem to zoufalstvím nemohla vydržet a vyškemrala jsem si návštěvu dříve, než jsme se původně domluvily. Evidentně mám prý málo mlíka, protože syn málo saje a tím pádem se nové netvoří v dostatečném množství. Doporučila mi to odsávání po každém kojení, po kterém teda trochu vidím nějaké zlepšení. Ale stejně syn efektivně saje hrozně málo, když se mu podaří přisát (což je taky cirkus, pořád sebou háže, šermuje ručičkama, odtahuje hlavičku, propíná se...), tak pije sotva pár minut a usíná. I když střídám strany a pořád ho šimrám pod bradou nebo na tvářičkách, spíš si jen tak dumlá. Když ho ale odpojím, hned začně otvírat pusinku nebo si strkat ručky do pusy a dává mi najevo, že má ještě hlad. Přiložím znovu a celý cirkus se opakuje. Nejvíc se mu líbí, když po kojení dostane ještě další odsáté mléko přes prst stříkačkou. To slupne jako malinu.

Při každém kojení si říkám, jestli mi tohle stojí za to a jestli mu nemám rozmíchat ten Nutrilon. Byli bysme asi oba spokojenější. Jenže to nechci tak rychle vzdát. Zvlášť když se mi zdá, že tím odsáváním mi už mlíka trochu přibývá. Spíš bych potřebovala nějak poradit, co dělat s tím spáčem a jak ho naučit sát efektivně. Podle LP máme techniku kojení v pořádku.