Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 09. června 2025 12:46

Garfie no krásně se to rýsuje ten itinerář

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 09. června 2025 14:28

Garfie

Profesionální fotky a ten obsah

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 09. června 2025 21:11

Garfie vidim dobre z Fuji vystupovat nejake cmoudiky? O te vestkyni jsem nedavno cetla, snad se ji to tentomrat nevyplni.

Vsechny fotky jsou nadherne, mas talent vybrat uzasna mista!

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 09. června 2025 23:58

Kokoska Děkuji, tentokrát už i rodina uznala, že bych se tím mohla živit!

Jinak na téma věštkyně, včera přišel muž z práce a přinesl asi pět pytlíků nějakého instantního jídla...tak jsem hned vtipkovala, jestli se zásobuje na 5. července....tak prý jo, že v práci se to řešilo! 

Ona je totiž pravda, že to Nankai zemětřesení (takový je jeho obvyklý název, Nankai zahrnuje celé pobřeží od Tokya, přes Osaku až dolů po Hiroshimu) se pravidelně opakuje v rozmezí 50-200 let, protože se tam skutečně lámou nějaké desky, vědci to sledují a je víceméně jasné, že k němu dojde, jen se nedá odhadnout kdy. Je to i jeden z důvodů, proč se "naše" česká Japonka nechce vrátit do Japonska. Pravidelná měření se dělají v lednu a pak úřady vydají varování. Letos to bylo docela ostré, pravděpodobnost, že dojde k ničivému zemětřesení v této (vysoce obydlené) oblasti během příštích 30 let se zvýšila na 80%, to není úplně málo. 

Jo a čmoudíky z Fuji jsou jen náhoda, byla to mračna, která se posouvala, jen se mi je podařilo krásně zachytit v pravou chvíli. :-)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 10. června 2025 00:12

No nic, k veselejšímu tématu, v sobotu jsme absolvovali taky naprosto úžasnou atrakci zvanou Dračí hrad, v podsatě adventure věž. Já mám potíže s kolenem, tak jsme poslali jen děti, ale bylo to super! Strávili tam hodinu a ani zdaleka nestihli vše. Jsou tam tři úrovně obtížnosti, každá označená jinou barvou pro orientaci a z některých se mi teda dělalo lehce nevolno!

Tohle kolo bylo hodně cool! 

A zazvonit na rolničku si ani nedokážu představit! :-)

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 10. června 2025 00:22

Garfie to je vrazedny! Na tom kole neni Garfik, nebo jo?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 10. června 2025 00:45

Kokoska Není, to je cizí dítě (ale jinak tam bylo celkem šest lidí i s našima, měli jsme štěstí ). Ggarfiek jel ale na ještě horší variantě, jen ne tak fotogenické. Jednokolka zavěšená nahoře....jako některý věci tam byly fakt drsný. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 10. června 2025 00:47

Garfie tak oni Japonci maji k tomu harakiri asi porad dost blizko

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 10. června 2025 01:15
Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 10. června 2025 15:10

Garfie ta zátoka

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 10. června 2025 15:56

Garfie Ta zátoka vypadá krásně, kde to je?

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 10. června 2025 20:54

Garfie nadherny fotky, hrad hustej

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 10. června 2025 23:26

Kitsune Poloostrov Izu, Shizuoka. To je celkově skrytá perla, je to ještě na dosah Tokya, přitom turisté tam prakticky nejezdí. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 11. června 2025 03:55

Další mikrosezona, která dnes začíná, se nazývá Kusaretaru kusa hotaru to naru, překládá se jako "světlušky se zvedají ze shnilé trávy...". Je to období, kdy začínají zářit světlušky, v Japonsku velmi populární. V minulosti lidé věřili, že tlející tráva se mění ve světlušky, odtud i název období. Japonce tato představa fascinovala, stejně jako to, že v podstatě obětují svůj život, aby mohly svítit.....pomíjivost, jak už jsem mockrát zmínila, je podstatou japonské kultury. O světluškách se proto často psávaly básně haiku. Tato pochází už z desátého století "V létě, v noci. Nejen když svítí měsíc, ale i za temných nocí...když světlušky poletují sem a tam...jak je to krásné!" Nebo slavný japonský básník Basho:"Světluška mizí z trsů trávy...a okamžitě se objevuje v dálce..."

O světluškách se dokonce zmiňuje i Murakami, který zakomponoval svou povídku "Hotaru" (světlušky) do Norského dřeva. Světlušky jsou často zmiňované jako symbol lásky, ale nejen to. Jejich světla se občas považují za změněné formy duší vojáků, kteří zemřeli ve válce. Z toho zřejmě vychází i anime Hotru no Haka (Hrob světlušek) z Gibli studia. 

V Japonsku se dodnes pořádají výlety za účelem pozorování světlušek, takzvané Hotarugari. Žije tady více než 40 různých druhů a říká se, že se liší délkou blikání, například v Kansai obasti světluška bliká jednou za dvě sekundy, zatímco v Kanto jednou za čtyři, ale netuším, jestli je to pravda. 

A pochopitelně začínají kvést hortenize. Je to typická květina pro období dešťů a dodnes si pamatuju, jak mě ohromilo jejich množství při první návštěvě Japonska před mnoha lety. Tyto jsem nafotila loni v Odavaře a Kamakuře. 

Ačkoli je rýže už nasazená, je to také období, kdy se po celé zemi konají slavnosti sázení rýže, v podstatě jde ale spíš o modlitby za dobrou úrodu. V Osace ve svatyni Sumijoshi se 14. června pořádá velký rituál, včetně sázení. Nejprve na pole vyjedou voli, zapřažení do dřevěných zdobených pluhů a zorají pole, potom kněží provedou očistný rituál a rozdají sazenice. Účastníci festivalu v tradičních oděvech začnou sáze, vše je doprovázeno různými rituály, průvodem samurajů, zpěvem a hlavně tanci, protože Japonci věří, že v sazenicích rýže přebývají mocní duchové, kteří mají rádi tanec. :-) Vrcholem celé události je proto tradiční tanec Sumiyoshi, který tančí na 150 dívek z místních škol. Jde o jeden z největších a nejznámějších festivalů v okolí Osaky. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 11. června 2025 07:25

Garfie dik za dalsi popis! Rika se, ze hortenzie maji barvu podle slozeni pudy, to zalevaji kazdou necim jinym? Jsou teda krasne, a to mnozstvi! 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:16

Garfieděkuji za zajímavé povídání.

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 11. června 2025 20:26

Garfie ty hortenzie jsou úžasný. A to ostatní samozřejmě taky. Světlušku už jsem neviděla sto let...

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. června 2025 08:29

Kokoska To vůbec netuším, ale moc se mi to nezdá, ony tady rostou hodně i divoce a ty barvy bývají různé. I když modrá asi převládá. 

Tohle je cvaknuté jen tak náhodně z podvečerní procházky, něco je v parku, ale ně nějaká výsadba, hlavně ty poslední jsou úplně divoce. 

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 12. června 2025 18:09

Garfie Myslela jsem si, že by to mohlo být na Izu. Někdo dával fotky z Izu na Instagram, tak jsem si říkala, že bych se tam někdy ráda podívala. Teď jsme to nestihli, snad tam pojedeme příště.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. června 2025 23:22

Kitsune Ona ta část blíž k Tokyu je dobře dostupná a hodně turistická, Atami, Ito, jsou tam onseny a v létě pláže...ale jih a tahle odvrácená polovina, kde jsme byli teď už moc ne. Taky proto, že tam nejedou vlaky a musíš autobusem nebo autem. Ale za prozkoumání to stojí.