Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Pinot Noir
28187 příspěvků moje polička 16. února 2022 11:05

Evaeva Karja taky tak. A vejce natvrdo těch 24 hodin taky klidně bez lednice.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2022 11:07

Pinot Noir jo, vejce vydrží a navíc si myslím, že zrovna u něj to fakt poznáš:)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2022 11:08

Mohučanka já to taky tak dělám. Mám k němu i v mrazáku nakrájenou zeleninu, když jí mám hodně a zkazila by se a tak. Takže po vytažení z mrazáku je příprava otázka patnácti minut.

Offline 711990
18027 příspěvků moje polička 16. února 2022 11:43

Zu mas, ale nevim proc. Skoda ze uz tu neni Grossularia ! Vsechno by nam vysvetlila. 

rasaNori zalezi, kolik tam mas stupnu. Davam veci vezne na balkon, ale mam tam meteostanici a vim, ze tam neni vic nez bych mohla mit v lednicce, coz je max 7°C. Jinak mi to neprijde bezpecny.

Pinot Noir tak 24h vareny vejce v pohode, ale 3 dny uz bych teda nechtela:D 

Tchan mi predevcirem nabizel vanocku, trochu sem se bala zjistovat, kde se vzala

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2022 13:16

S tím jídlem, které stojí celý víkend na plotně a nikomu z toho nic není, je to zajímavý. Podle mě tomu musí být ty lidi už přizpůsobení. Když to tak u nich funguje mnoho let a žádnému členu rodiny to nedělá potíže.

Znám paní, která jí celé mandarinky. Neoloupané, neumyté. Nebo plíseň na jídle odkrojí nebo otře a sní to. Znám ji už cca 20 let, je jí přes 70, není to žádný asocial.  kdybych tohle o ní nevěděla, přišla by mi úplně normální ženská. A je zdravá.

Sama jsem taky tým lednice nejpozději večer. V zimě, kdy se víc vaří vývary apod mám studenou chodbu, kde je 5 stupňů. To je fajn. a ohřívat pak postupně po porcich, které se hned sní. 

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2022 13:26

notna Ono asi záleží taky kolik kdo má doma stupňů.

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 16. února 2022 13:54

Lamicka v DE se prodávají (nejen kolem Velikonoc) vařená a obarvená vejce. Jsou v balených jako syrová, mimo ledničku. Tak jsem teď schválně zagooglila a prý vydrží varena vejce mimo lednicku až 2 týdny, v lednicce až 4. Musí být dobře uvařená a po uvaření mají sama vychladnout (ne je zchladit studenou vodou). No nedala bych si, ale zřejmě to problém není. Zkusím někdy mrknout na balení tech vajec, co tam stojí o datu spotřeby. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:08
Reakce na Karja:

notna Ono asi záleží taky kolik kdo má doma stupňů.

​Možná jo. V tom se vůbec nevyznam, kdy už se to jídlo můze kazit.

Offline ice
1922 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:10

Tabea jj znam z CH, rikaji tomu piknik vejce a jsou obarvena. Prodavaji se mimo chladak.

Offline ice
1922 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:16
Reakce na dynda:

rysamona 

Já se jídla z lednice nebojím, dávám ho tam klidně ještě vlažné, aby bylo fakt čerstvé. 

​no ja nevim, ale nemelo by se to davat do lednice prave az studeny? Jednou jsem hledala jestli muzu uchovat uvarenou ryzi do druhyho dne a psali, pred ulozenim do lednice, nechat dukladne vystydnout.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:17

Já jsem vždy měla za to, ze je problem to ohřívání jídla třeba na těch 50C, takže se bakterie namnoží, ale uz neusmrti. Je to problém i těch vyhřívaných bufetu a různých nádob - těch 50-70C je úplně dokonalá teplota pro velkou spoustu mikrobů. 

Konkrétně s vývary to dělám tak, že když mi zůstane stát na plotně dele - protože napr. čeká na dalšího člena rodiny až se bude moct najíst, tak to nechám před uskladněním projít varem. Případně preventivně prevarim vývar, který byl třeba do druhého dne v lednici a vím, že ho uz nesmíme. 

Podtrženo sečteno, pokud Solathis ten vývar pokaždé chvíli povaří, myslím, že je to bezpečné.

Jinak od kamarádky, co dělá laborce vím, že největší průser jsou uvařené sacharidy, třeba rýže. Spousta lidí to nedává do lednice, ale paradoxně se v nich bakterie namnoží velice rychle - stačí z večera do rána, když to není v lednici. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 16. února 2022 14:20

continuity Vyvar privest k varu a do zavarovacky, zavrit a pak do lednice a vydrzi par dni. Ale mozna to taky delame blbe...

Offline Pinot Noir
28187 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:24

ice myslím, že to pravidlo "do lednice jen studené" není kvůli jídlu samotnému, ale kvůli lednici, ve které potom kolísá teplota a dočasně se může zvýšit nad vhodnou úroveň. A tím ovlivnit i to, co už v lednici bylo. Přiznám se, že vlažné tam taky dávám, připadá mi bezpečnější, aby se v lednici zvýšila teplota a desetinu stupně, než nechat ležet jídlo v pokojové teplotě další třeba dvě hodiny.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:24

ice když dáš do lednice nedostatečné vychlazenou věc, je to rizikové pro ostatní potraviny. Ona má tekutina a olej strašně velkou tepelnou kapacitu. Takže hrnec nedostatečné zchlazeného vývaru způsobí na delší dobu ohřátí vzduchu v lednici ( který má naopak tepelnou kapacitu velice malou). Když to takto děláš pravidelne, potraviny v lednice nejsou v těch stabilních 5 stupních, jak mají být, ale skokově ve vyšších teplotách.

Prudké zchlazení ničemu nevadí - třeba v zimě na balkoně. Zrovna u vývaru se to v létě i doporučuje, schladiť alespoň ve studené vodě, protože než schladnecsam na tu teplotu, že může do lednice, trvá to dlouho.

Jinak prodloužení trvanlivosti vývaru lze docílit také tím,že se z něj vyndá zelenina necha se čistý vývar, případně jenom s masem. Zelenina má tendenci v něm zkysnout. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2022 14:24

Jos to myslím že je v pohodě, je to vlastně trochu zavařené, takže v ledničce to vydrží. Jinak by se maso mělo speciálně zavařit.

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:25

Tabea jj, uvarena vejce asi vydrzi dlouho, ale tohle byly barvene vejce, ktere staly v osatce na stole, kam svitilo slunce. Riskovat jsem to nechtela.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:26

Jos to je taky řešení. Já si teda myslím, že u vývaru to fakt poznáš, že se něco deje, on prvně zkysne, na to jsme dost citliví. Pokud teda nejsi po COVIDu.

Offline dynda
7286 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:48

ice 

Myslím, že vlažné jídlo způsobí jedině větší spotřebu lednice, což zkousnu. Kdybych měla čekat třeba 5 hodin na to, až jídlo vystydne na pokojovou teplotu, tak nečekám, dávám max.po 3. Jídlu samotnému to neublíží.

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 16. února 2022 14:50

U nás je pravidlo, že co zůstává na plotně, je určeno k volné spotřebě do večera. Takové jako dvě palačinky, půl porce špaget s omáčkou, bezprizorní kousek pečeně... Jinak jde vše po vychladnutí do lednice.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 16. února 2022 15:25

Potrefenáhusa Mrazák mi neva.

Ale opakovaně ohřívat je hodně blbý.

A vývary venku kysnou rády.